EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изненадващ оптимизъм на българите, според НЦИОМ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изненадващ оптимизъм на българите, според НЦИОМ

mail17:31 | 02.06.2010прегледи 1113 коментарикоментари 0


В българското общество очакванията за подобряване на икономическата ситуация са добри, според национално проучване на НЦИОМ, направено между 15 и 25 май сред 1000 души.

44 % от анкетираните българи смятат,  жизненият им стандарт ще се подобри, 23% са убедени, че той ще се влоши. 30% не вярват да настъпи сериозна промяна в този смисъл.
Положителните нагласи и очаквания за близките месеци се увеличават, като за два месеца делът на оптимистите се е увеличил с 10% - от 34% през март на 44% през май.
Това се отнася преди всичко до младите хора под 40 години, до анкетираните със среден и по-висок стандарт, както и до симпатизантите на ГЕРБ и на "Атака".
Хората в предпенсионна възраст, ниско образованите и бедните са потънали в отчаяние.
Почти 63% от анкетираните признават, че през последната година материалното им положение се е влошило, а едва според три процента то се е подобрило. Една трета от участниците в допитването не отчитат промяна в стандарта си на живот.

Все повече хора отлагат във времето разходи, свързани с инвестиции и луксозни придобивки. Данните показват, че ремонт на жилището отлагат 42%, докато през март те са били 35 процента. Плановете си за почивка не са осъществили 43 % срещу 37 % през март; покупка на автомобил през май са отложили 18%, докато през март те са били 13%.

Хората, които са затруднени да обслужват кредитите си, са били 19% през март, а сега са 22%.

Общо 27 % посочват, че в тяхната фирма е имало съкращения, 22% - че намаляват оборотите, а 21% - че възнагражденията им са замразени. За преминаване към намалено работно време или принудително излизане в отпуск съобщават девет на сто, а за прекратяване на отделни дейности на фирмите, в които работят - осем процента.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg