EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Изнасяме все повече продукти с добавена стойност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изнасяме все повече продукти с добавена стойност

mail09:01 | 25.04.2018прегледи 1686 коментарикоментари 0


Веселин Илиев,главен директор „Външноикономическо сътрудничество“, БСК

Присъединяването на България към ЕС даде старт на структурни промени в икономиката. Стокообменът (сума от внос и износ на стоки) трайно надхвърля по стойност брутния вътрешен продукт (БВП), с изключение на кризисните 2009 и 2010 г.    

Съотношението на износа към БВП плавно нараства от около 42% през 2007 г. до 53% през 2017 г.

Въпреки благоприятното развитие на износа, ръстът на корпоративните данъци, които фирмите заплащат от операциите си на вътрешния и външния пазар, видимо изостава.

       Положителна промяна е намаляващата роля на износа на нефтопродукти. За разглеждания период общият износ нараства почти двойно, докато износът на нефтопродукти намалява с 5% в стойностно изражение и с 6% в количествено. Логично – износът на горива вече трета година отстъпва лидерското място в експортната ни листа.

       Двата основни нефтопродукта в експортната ни листа са горива и масла.

Като няма права пропорционалност между стойностния обем на износа на горива и средната международна цена. При износа на масла не се наблюдава връзка с цените. До 2014 г. износът на масла е в минимални обеми.

       Съотношението на вноса към БВП бележи обратна на износа тенденция и плавно намалява от около 68% през 2007 г. до 60% през 2017 г.

      За периода 2007 до 2017 г. вносът от страни извън ЕС е нараснал с 4%, а събраните мита и митнически такси остават в същите рамки. Както е известно, през този период практически няма промяна в размера на митата.

На този фон по-задълбочено изследване е необходимо, за да се обясни промяната на съотношението между вноса и събраните ДДС и акцизи (при внос и вътрешни продажби).

ДДС е с постоянна ставка, но събраното ДДС бележи ръст 41%, което e повече от ръста на вноса, но по-малко от ръста на БВП, който е 55%. Акцизите, чиято ставка непрекъснато расте и основата се разширява, също растат по-малко от БВП – с 50%.

Като цяло, износът се утвърждава като важен двигател на растежа. Колебанията на цените на нефта и горивата не влияят съществено върху общия обем на износа, тъй като България изнася все повече продукти с по-висока добавена стойност (горивата са изместени от лидерската си позиция в експорта от продукцията на електротехника и електроника и са плътно следвани от машиностроителната продукция). Негативното салдо от търговия със стоки постепенно се стеснява.

Няма логично обяснение защо събираемостта на митата изостава драстично от вноса, както и защо събираемостта на ДДС и акцизи изостава от ръста на БВП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg