EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Измишльотината "Гигинският манастир на търг"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Измишльотината "Гигинският манастир на търг"

mail18:55 | 05.05.2019прегледи 1201 коментарикоментари 0


Петкан Илиев

„Продават Гигинския манастир на търг с тайно наддаване“, с подобни гръмки заглавия родната журналистика се опита да ангажира вниманието, прехвърляйки отново топката в полето на скандалите свързани с Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/, визирам прословутите къщи за гости. Нищо лично, но това много напомня на отклоняване на вниманието от кашите и бъркотиите забъркани от администрирането на ПРСР от фонд „Земеделие“.

Защо проблемът се прехвърля от болната на здравата „глава“:

Първо, според писанията в медиите „Дълг от над 330 хиляди лева е потърсен от синдиците на КТБ от Гигинския манастир. Сумата е била изтеглена от манастира за съфинансиране на ремонт на светата обител с европейски пари“. Манастирът не може да има дълг, тъй като Уставът на БПЦ не разрешава продажбата, ипотекирането, залагането и пр. на църковни имоти (сгради, поземлени имоти и др. недвижимо имущество) без решение на Св. Синод. На практика местните поделения – църкви и манастири, не могат да осигурят първоначален финансов ресурс, който да възстановят след приключване на дейностите по проекта и респ. „Искането за окончателно плащане“ и затова изпълнителите на строителните дейности/фирмите са тези, коието застават със своите активи за да осигурят тези средства. Те ипотекират/залагат тези активи. Освен това не може да става въпрос за съфинансиране, тъй като безвъзмездната помощ е 100%, вкл. ДДС;

Второ, според влезлите от 1 януари поправки в Закона за вероизповеданията – принудителното изпълнение срещу църкви и манастири вече не е възможно;

Трето, зададените риторични въпроси в медиите „Как обаче европроектът е бил изпълнен, след като парите за съфинансирането не са стигнали до манастира“ изобщо не е коректен и показва непознаване на схемата за изпълнение. Няма как парите да не са преминали през сметките на манастира, защото той е бенефициента по Програмата. Тоест след като те са възстановени от фонд Земеделие след приключване на проекта, респ. направена е проверка преди окончателно плащане, че ремонтът съответства на техническия проект и на одобрените стойности, тези пари манастирът е превел на изпълнителя. Защо той не е върнал кредита на КТБ, защо не е бил обезпечен, е работа на синдиците да установят това! 

Каква е ролята и каква е схемата за изпълнение на дейностите по „реконструкция и ремонт на сгради с религиозно значение и подобряване на прилежащите пространства, включително вертикална планировка“, Вж. текста по долу:

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg