EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Измамата АЕЦ "Белене" премина границите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Измамата АЕЦ "Белене" премина границите

mail06:55 | 09.10.2013прегледи 1939 коментарикоментари 0


„Уорли Парсoнс” със сигурност в последните три години обслужват интересите на Москва в ущърб на българските национални интереси. Това каза Иван Иванов от ДСБ днес. „ Сега ще ви представя доказателствата за това – документи от руския търговски регистър доказват, че още от август 2010г. „Уорли Парсoнс” и „Атомстройекспорт” са свързани лица по смисъла на търговския закон чрез фирмата „Интеррао – Уорли Парсонс”, в която учредителите са двете компании – майки „Росатом” и „Уорли Парсонс”. Свързаната тогава с руската страна „Уорли Парсонс нюклиър сървисис”, която изпълнява всъщност в България функциите на консултант и архитект – инженер, изпълнява фактически както надзорни, така и оценителни функции по взаимоотношенията на НЕК и „Атомстройекспорт”. Включително тя консултира и българската страна по търговския арбитражен спор за 1 млрд. евро, който се води в арбитражния съд в Женева. „

ДСБ призовават прокуратурата да потърси отговорност от длъжностните лица за това, че са допуснали обвързана с руския ищец фирма да играе ключова роля по арбитражното дело, от което зависи съдбата на НЕК, а бих казал и до голяма степен и на българската енергетика.
 Според ДСБ доказателства за конфликт на интереси за „Уорли Парсънс“ в ролята й на консултант-надзорник по проекта АЕЦ „БЕЛЕНЕ“ са описани по следния начин.

1. На 31.01. 2005г. Уорли Парсънс е избран за строителен инженер/архитект и консултант по проекта за строеж на „АЕЦ Белене“.
2. На 29 ноември 2006 г., при консултиране от Уорли Парсънс, НЕК ЕАД избира „Атомстройекспорт“ за изпълнител на проекта „АЕЦ БЕЛЕНЕ“. Мажоритарен акционер в „Атомстройекспорт“ е руската държавна корпорация „Росатом“
3. На 31.08.2010г. Уорли Парсънс учредява съместно руско предприятие с ИНТЕР РАО ЕЭС - руско предприятие с мажоритарна държавна (руска) собственост. Основен акционер в ИНТЕР РАО ЕЭС е държавната корпорация „Росатом“ с 42.5%, но заедно с останалите акционери с държавен капитал, капитала на държавата в ИНТЕР РАО е над 55%. Съвместното предприятие - „ИнтерРао – УорлиПарсонс“ е регистрирано със значителен уставен капитал (38 млн рубли) и има за цел общи инвестиции в енергийни проекти в Източна Европа.
4. Считано от 31.08.2010г, Уорли Парсънс и Атомстройекспорт следва да се считат за свързани лица по смисъла на ТЗ, поради съдружието (на техните контролиращи дружества-майки) в съместното предприятие ИнтерРао – УорлиПарсонс.
5. Следователно, след 31.08.2010г. Уорли Парсънс е била в хипотеза на конфликт на интереси при надзорната/консултантската си функция по проекта „АЕЦ БЕЛЕНЕ“. След тази дата Уорли Парсънс е изпълнявала както надзорни, така и оценителски функции по взаимоотношенията на НЕК ЕАД с Атомстройекспорт, включително – по думите на Богомил Манчев – консултиране на българската страна по търговския абитражен спор за 1 млрд евро.
6. Въпроси:
a. Разкриван ли е пред НЕК ЕАД от компанията Уорли Парсън появилият се (най-късно) през август 2010 конфликт на интереси, съответно свързаност с Атомстройекстпорт?
b. Има ли клауза в договора с УП, изискваща разкриване на конфликт на интереси? Има ли декларации за липса на конфликт в периодичните анекси към договора, подписвани след август 2010г?
c. Ако има прикриване на конфликт на интереси – каква наказателна отговорност носи ръководството на УП? Съответно, ако конфликтът е бил разкрит – каква наказателна отговорност носи ръководството на НЕК, съответно на надзорниците му?
d. Подлежат ли на възвръщане чрез съдебен иск всички суми, изплатени на УП за периода авг. 2010-авг- 2013 г (предварителна оценка: над 100 млн лв)
e. Най-важното: съобщена ли е информацията за конфликта на интереси по арбитражното дело? Каква е правната оценка на риска, съответно на вероятния позитивен ефект на подобно разкритие по делото – при определяне виновността на страните от арбитражния съд?

Вчера стана ясно, че  НЕК ЕАД е прекратила по право договора си с архитект-инженера и консултант по строителния надзор на АЕЦ „Белене“ „УорлиПарсънсНюклиърСървисис“ ЕАД, това се посочва в съобщение на страницата на дружеството. Решението е взето във връзка с Решение № 250 на Министерски съвет на Р България и Решение на Народното събрание на Р България от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“ и поради обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора.
Архитект – инженерът е уведомен за решението на НЕК ЕАД.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg