EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изложба „Еврото” в БНБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изложба „Еврото” в БНБ

mail09:00 | 16.09.2011прегледи 1311 коментарикоментари 0


Макар че за еврото се говори всеки ден, хората все още не са запознати с много от особеностите му. Целта на изложбата „Еврото“, организирана за първи път в България от ЕЦБ и БНБ в периода от 16 септември до 20 ноември 2011 г., е да насърчи хората да се вгледат по нов начин в единната европейска валута. Изложбата е отворена за широката общественост и е безплатна. Насочена е по-специално към „евро поколението“ деца на възраст между 8 и 12 години. През последните няколко години тя беше посетена от над 100 000 души от цяла Европа – от Талин до Рим, Берлин и Париж. София е поредната столица – домакин на изложбата „Еврото“. Организирана във формата на игри и интерактивни презентации, изложбата приканва посетителите да научат повече за евро банкнотите и монетите в пет тематични области: банкноти, монети, защитни елементи, история на парите и детски кът.
Видеоигри, интерактивни табла и уникални експонати
В изложбата са включени видеоигри, филми и уникални експонати, свързани с производството на пари, например холограма от банкнотата от 50 евро, възпроизведена в гигантски размер. Три видеоигри дават възможност на посетителите да се потопят във вълшебния свят на седем банкноти (от 5 до 500 евро), да проверят познанията си за Европа, като свържат националната страна на монетите със съответните им държави, или да се запознаят със защитните елементи, сглобявайки накъсана банкнота. С помощта на интерактивни средства любознателните могат да научат как да разпознават защитните елементи, за да могат лесно да проверят дали една банкнота е истинска. На посетителите се раздават безплатни справочници с описанието на защитните елементи.По-младите посетители могат да проследят историята на едно полицейско разследване, написана от деца от над десет европейски държави. С помощта на интерактивните табла възрастните могат да сравняват истински и фалшиви банкноти или да разпознават от кои държави от еврозоната са представените монети. Могат също така да се опитат да вдигнат тежест, равна на тази на златно кюлче.

През периода на провеждане на изложбата „Еврото“ в БНБ е предвидено провеждането на две състезания – за рисунка и есе, в които всички участници печелят награди. Темата и на двата конкурса е „Моята идея за български символ на европейските пари“. Състезанието за рисунка е за деца, които към 16 септември не са навършили 12 години, и крайният срок за участие в него е 21 октомври 2011 година. Всички останали, които към 16 септември имат навършени 12 години, имат възможност да участват в конкурса за есе. За тях също са предвидени награди, като срокът за изпращане на есетата е до 21 октомври 2011 година.
На уебсайта на Европейската централна банка (www.ecb.europa.eu) целогодишно са на разположение публикации и видеоматериали за широката общественост, учители и ученици. Напомняме, че всеки желаещ може да участва и в играта „Евро маратон“, публикувана на интернет адрес: http://www.ecb.europa.eu/euro/play/run/html/index. bg.html или чрез специално разкритата за изложбата „Еврото“ секция в интернет страницата на БНБ: www.bnb.bg.


 


Тагове: игра, евро
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg