EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Излишък & недостиг на кадри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Излишък & недостиг на кадри

mail09:10 | 07.01.2020прегледи 1436 коментарикоментари 0


Аализ на ЕК идентифицира в кои професии и сектори на трудовия пазар в страните от Европейския съюз се наблюдава недостиг/излишък на кадри. Проучва се дали съществува регионално групиране, както и потенциала за преодоляване на несъответствията (mismatch) на пазара на труда чрез трансфери на работници от региони с излишък в определена професия към такива с недостиг. Изследването обръща специално внимание на половото разпределение спрямо най-търсените и най-предлаганите професии. Докладът се позовава на данните предоставени от националните агенции по заетост и анализ на Европейското проучване на работната сила (LFS). Авторите разполагат с информация за недостига на кадри в 23 европейски държави, но само 19 страни са обявили в кои сфери се наблюдава излишък на кадри. Данните за българския пазар на труда са включени по отношение й на двата показателя.

На общоевропейско ниво недостиг на квалифицирани работници се наблюдава най-често при занаятчийските професии и тези, изискващи специални технически умения. Масово се търсят заварчици, дърводелци, водопроводчици, зидари, както и различни видове механици, инженери, ИТ специалисти и работници в сектора на услугите като готвачи и сервитьори. Има изявен недостиг и на общопрактикуващи лекари и медицински сестри.

Що се отнася до излишъка на кадри, резултатите потвърждават очакванията, че той е най-осезаем при професиите, изискващи по-ниска квалификация и технически умения. Цели осем от изброените длъжности са чиновнически. Наблюдава се и значителен брой държави, отчели твърде висок брой специалисти по хуманитарни науки, като философи, политолози и социолози. Любопитно е, че пет страни информират за излишък на счетоводители, което е една от най-търсените професии в други държави.

Авторите на изследването установяват малък брой професии - едва 24, които са класифицирани едновременно като такива с излишък и с недостиг на кадри в страни попадащи в изследването. С други думи, възможността за прехвърляне на кадри от региони с излишък на даден тип работници към такива с недостиг е ограничена. Най-добри шансове за подобен трансфер има при готвачите, счетоводителите, маркетинг специалистите, строителните работници, продавач-консултантите и прогимназиалните учители, като при тези професии съществува възможност за обмен на работна сила между от 3 до 5 държави.

Изследването разкрива и ясно полово сегментиране. Професиите, които се свързват с най-сериозен недостиг на кадри, като учени, инженери, техници, математици и ИТ специалисти, са доминирани от мъже. Същевременно, жените са мнозинство в чиновническата сфера, където масово се наблюдават излишъци. Авторите считат, че този дисбаланс би могъл да бъде източник на решението на проблема с несъответствията на пазара на труда, ако усилията се насочат към обучение и преквалификация за създаване на технически умения при жените от свръхпредлаганите професии./източник ИПИ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145