EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изкушенията на чиновника

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изкушенията на чиновника

mail15:20 | 21.02.2012прегледи 1052 коментарикоментари 1


Мариана Златанова
Валят оставки и компромати за държавни служители, които получават парите, събрани от нашите данъци. Не трябва ли поне малко морал? Понякога не разбирам разума в изказването на политиците.Но да оставим разума за мислещите... Криза е, вярно, нивота на безработица у нас расте.
Като изхождаме от изискванията за подбор на държавни служители, ситуацията става сериозна...
Освен, че постъпването на държавна служба гарантира най-ниските нива в заплащането – за справка тук: http://www1.government.bg/ras/konkursi/index.html
Подборът на кандидати минава през няколко нива на селекция – първо – подбор на представените документи –копия от документи за придобита образователно-квалификационна степен, допълнителна квалификация, които се изискват за длъжността /документи за степен на образование или професионална квалификация; необходимо е копие от дипломи за завършевно образование - в повечето случаи е висше, по специалността за съответната длъжност. Това трябва да бъде придружено и с удоставеряване на трудов стаж, доказателство за което е копие от трудови/служебни книжки.
Следва административен подбор, резултатите от който се обявяват на интернет страницата на съответната административна единица, а също и на информационното табло в сградата й.
Следва подбор, съгласно изпит за ниво на компетентност, който обикновено е тест върху нормативна база и регламенти, понякога и писмена разработка по тематика, свързана с действащата нормативна уредба.
Предпоследната цедка е преглед на ниво на владеене на език – тук обикновено се включва превод на текст от и на английски/френски език.
Шорт-листът с успешно преминалите изпитанието е среща с комисията за подбор на кадри. Провежда се интервю, обявяват се резултати от класирането за позицията. Избраният кандидат трябва да се яви в управление „Човешки ресурси” или „Личен състав”, като представи съгласно ЗДС документи за годност и свидетелство за съдимост...Следва заповед за назначаване на избраният служител. И това за най-ниското ниво - младши експерт означава заплата от 335 лв. !!! Времевата рамка от обявата на свободното място до крайния етап по обяваване на одобрените за длъжността е няколко месеца.
С орязаните бюджети към държавните служители се питам ще останат ли работещи експерти или въпросът трябва да се зададе и по друг начин – как ще се мотивират тези хора, които повярвайте ми, в повечето случаи са добре образовани и компетентни и ще успяват ли да си хранят семействата с тези пари? А всички знаем, че отговорната административна работа не е лесна, макар и по нашите географски ширини да си служител понякога е синоним на бюрократ...
А от НСИ сумите, необходими за издръжката на човек са други...
Към какво тласка подобна ситуация? Да разчитаме на други доходи, които в условия на безработица и фиксирано работно време са неразумни, или поражда схеми за допълнително финансиране на семейния бюджет...или просто да се омъжите по сметка.
Мисля си, че в останалия свят да си държавен служител е висока отговорност, цел за много добри специалисти, гарантиращ доходи и сигурност и предстиж. Но и задължение за морално отношение към обществото. Контролът за всяка похарчена пара на данъкоплатците е прозрачен. По нашите географски ширини това дали е така?
Нелепо сякаш ми зучи изказването на министър, който казва – не е необходимо висше образование за назначение на отговорна длъжност??? Я да проверим изискванията в административния регистър... Ама моля, поради искането да сме честни защо да правим подбор, като може да се обадим на познат, роднина – човекът много добре си работи, ама ... ? дори може да има скрити ползи от това назначение, но това е друга тема...
 


 
Коментари
 
В.С. - 23-02-2012 г. 17:44:58

ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ИАКОВА ГЛАВА 1/12 "Блажен е оня човек, който търпи изкушение, защото, след като бъде изпитан, ще получи венеца на живота, що Господ е обещал на ония, които Го обичат."

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg