EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изкуствен интелект: Китай изпреварва САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изкуствен интелект: Китай изпреварва САЩ

mail07:57 | 11.08.2021прегледи 739 коментарикоментари 0


Китай изпревари САЩ в изследванията на изкуствения интелект (ИИ), задействайки аларма от другата страна на Тихия океан, тъй като две най-големи икономики в света продължават да се борят за постигане на превъзходство по отношение на ИИ (AI).

През 2020 г. Китай надмина САЩ за първи път по броя на цитираните от други източници академична статия за ИИ, мярка за качеството на изследването. Доскоро САЩ бяха далеч пред другите страни в изследванията на AI, посочва агенция Asia Nikkei.

Една от причините, поради които Китай става все по-силен в областта на изкуствения интелект, са богатите данни, които страната генерира. До 2030 г. приблизително 8 милиарда устройства в Китай ще бъдат свързани чрез т.нар. "Интернет на нещата" (Internet of Things) - огромна мрежа от физически обекти, свързани чрез интернет. Тези устройства, монтирани на автомобили, инфраструктура, роботи и други инструменти, генерират огромно количество данни.

Китай разглежда AI като начин да компенсира недостига на работна ръка в очакване на намаляване на населението, посочи за Asia Nikkei Вейлин Чжао, старши изследовател в изследователския институт Itochu.

Изкуственият интелект се използва в редица индустрии и влияе значително върху конкурентоспособността и държавната сигурност. Американската комисия за национална сигурност по изкуствен интелект, ръководена от бившия изпълнителен директор на Google Ерик Шмит, предупреди в доклад през март, че САЩ може да загубят инициативата в областта на изкуствения интелект в полза на Китай. Тъй като САЩ отговарят на това предизвикателство, двустранната конкуренция в областта на изкуствения интелект се засили, което може да има глобални последици./БНР

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg