EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Изкупна цена за оранжерийни домати = 1,1 лв/кг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изкупна цена за оранжерийни домати = 1,1 лв/кг

mail07:15 | 05.05.2017прегледи 5500 коментарикоментари 0


Как ще се развие производството на домати, пипер и краставици в България през годината ? Ето какви са прогнозите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

--------------------------------

• Изкупните цени на оранжерийни домати и краставици по предвиждания на САРА през 2017 г. ще бъдат с около 15% и 27% по-високи отколкото през 2016 г. Средните изкупни цени да бъдат около 1,1 лв/кг при доматите и 1,9 лв/кг. при краставиците.

• Цените на дребно при домати, пипер и краставици се очаква да бъдат приблизително с 7% по-високи отколкото през 2016 г. Предварителните анализи показват, че при доматите може да има леко намаление с около -4% (2,5 лв/кг), краставиците увеличение около +14% (2,3 лв/кг) и при пипера да има ръст около +10% (2 лв/кг).

• България, като южна страна, с близост до Турция, която е в топ 5 на производителите на домати и 2-ра сред най-големите износители в света след Мексико, е силно повлияна в ценово отношение. Ако в Северна Европа, цените на едро на домати през април са около 1,50-2 евро/кг, в България са между 50-80% по-ниски.

• Открояваща се необходимост пред българското зеленчукопроизводство, е създаване на публични предприятия, които да работят като логистични центрове за събиране, сортиране и управление в търговията. Осъществяването на идеята трябва да се подпомогне чрез публичните фондове.

Какво се случва на пазарите в ЕС и света?

• След рязкото повишение със средно около 40% на ранните зеленчуци, като домати, краставици, тиквички, марули и др. от началото на годината до средата на февруари, 2017 г., цените в Европа се успокоиха и тръгнаха надолу. През първите дни на април, 2017 г., Испания са около 9,5 т/дка, като производствените разходи за 2015-2016 години възлизат на около 0,55 евро/кг, като най-висок дял имат разходите за труд (50%), пестициди (12%) и торове (9%).

• Разрастването делът на търговските вериги доведе до значителни ползи за потребителите, но затвори бизнеса на много от малките магазинчета. Това не важи в пълна степен при пресните зеленчуците. Мултинационалните търговски вериги оптимизират разходите по веригата, съкращавайки нуждата от междинни търговци, а с налагането на свои “фирмени наименования” поглъщат голяма част от производството на преработени зеленчукови консерви под тяхно управление.

• Електронната търговия на домакинствата на плодове и зеленчуци в Европа е на много ниско ниво, докато в Китай тя може да достигнат 15% дял през 2018 г. (Produce Marketing Association). Пречката пред електронната търговия е липсата на прякото впечатление за продукта. износните цени в Европа на краставици бяха около 1-1,05 евро/кг.

• Продължаващата забрана за внос на турски домати и други плодове и зеленчуци в Русия доведе до налагане на ответни тарифи за внос на зърно и маслодайни култури от Русия в Турция от март, 2017 г. В следствие на действащата забрана за внос на турски зеленчуци в Русия се понасят загуби, които по изчисления на Руското министерство на земеделието възлизат на 1,3-1,5 млрд.долара. Предполага се, че турския зеленчуков импорт за Русия въпреки всичко преминава, заобикаляйки забраните прикрит като внос от Мароко.

• Излизането на Великобритания от ЕС, според Rabobank ще доведе до 8% увеличение на цените на храните там в рамките само на транзитния период. Предполага се, че Обединеното Кралство ще въведе между 15-20% импортни мита за зеленчуци и плодове, като най-силно ще бъдат засегнати Холандия и Испания, които внасят 65% от стоките на ЕС в страната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg