EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Изкупените кредити са близо 2 млрд. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изкупените кредити са близо 2 млрд. лв.

mail09:05 | 24.04.2019прегледи 643 коментарикоментари 0


Банките се превърнаха в основния партньор и клиент на колекторските фирми - над два пъти са нараснали изкупените кредити през миналата година и са достигнали близо 2 млрд. лева, съобщава Асоциацията за защита на потребителите. 

Тревожни са данните за средния размер на дълга, който през 2018 г. се доближава до средната брутна работна заплата и достига 1161 лв. на потребител, в сравнение със 775 лв. за 2017 г. Обемът на вземанията е значително по-голям, защото вече не става въпрос за бързи кредити от 1000 лв. до 5000 лв., а за потребителски и ипотечни заеми от банките, които формират 51 на сто от изкупените от колекторите кредити за последната година.

При все по-засилващите се очаквания за охлаждане на световната икономика, а в по-лош сценарий нова финансова криза, България също ще бъде засегната. Това означава, че ще се влоши способността на хората да обслужват кредитите си, което ще доведе до нарастване на лошите заеми. Още повече, че от БНБ вече предупредиха за такъв риск, пишат от организацията.

Анализите на Асоциацията за защита на потребителите сочат, че и 2019 г. ще бъде рекордна за колекторските фирми, които ще изкупят кредити за над 2.5 млрд. лева. Апелираме към законодателната власт да регламентира работата на тези компании, които продължават да функционират в условия на пълна непрозрачност най-вече по отношение на правата на длъжниците. Все още не знаем по какви формули изчисляват вземанията, за които претендират, нито пък има яснота как процедират в случаите на обезпечени дългове, подчертават от асоциацията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg