EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изграждаме 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изграждаме 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй"?

mail11:57 | 26.11.2009прегледи 929 коментарикоментари 0


Разглежда се възможността за изграждане на нова мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той участва в конференцията на тема "Конкурентоспособност на българската икономика в условията на криза - последствия и перспективи".
Трайков посочи, че "възможността за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" се разглежда на принципа да не се изключи нито една възможност". "Това е стояло, така или иначе, като алтернатива, но тя не е била предпочетена", каза Трайков. Очакваме резултатите от предпроектно проучване, които ще дадат осъвременена оценка на ситуацията и възможностите за изграждане на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй", добави министърът. Резултатите трябва да са готови през декември. Министърът посочи, че проучванията за изграждане на нов реактор на площадката в Козлодуй са за реактор с мощност 1000 мегавата.
В отговор на въпрос какъв е процентът вероятност да бъде изградена нова мощност в Козлодуй, министърът на икономиката, енергетиката и туризма каза, че "със сигурност процентът вероятност е двуцифрен". Трайков отбеляза, че за изграждането на нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има необходимата инфраструктура - тя се освобождава от извеждането от експлоатация на малките блокове - от първи до четвърти. Изграждането на два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде по-сложно, смята Трайков.   
В близките дни започва изборът на консултант, "който ще зададе рамката по проекта АЕЦ "Белене", коментира още Трайчо Трайков.
Очаквам и се надявам да има интерес за участие в проекта и от страна на САЩ, каза министърът в отговор на въпрос. Според Трайков ще има инвеститорски интерес към проекта. 
В отговор на въпрос дали е възможно да се строи и АЕЦ "Белене", и нова мощност в АЕЦ "Козлодуй," министър Трайков каза, че това би било икономически обосновано, ако има пазар за продукта. В момента в региона има дефицит на електроенергия, но има и много конкуриращи се проекти, посочи Трайков. Според него въпросът е кой ще направи своя проект най-ефективен.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163