EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изгражда се седми блок на Ленинградската АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изгражда се седми блок на Ленинградската АЕЦ

mail16:35 | 19.03.2024прегледи 347 коментарикоментари 0


Изляха първия бетон в основата на седми енергоблок с реактор ВВЕР-1200 на Ленинградската АЕЦ, клон на концерн „Росенергоатом“. Събитието на строителната площадка на новите енергоблокове поставя началото на основния етап от изграждане на мощностите, които ще осигуряват чиста енергия в продължение на поне 60 години. Те ще заместят трети и четвърти блок на централата, като така не само се запазва и гарантира производството на електроенергия за региона, но и се увеличава с 20%.

Руският президент Владимир Путин даде старт на събитието чрез видеовръзка, като очерта перспективите за развитие пред руската атомна промишленост: „До 2045 г. делът на производството на ядрена енергия в общия енергиен микс на Русия ще се увеличи до 25%. Изграждането на нов ефективен енергоблок на Ленинградската АЕЦ е добра инвестиция в тази посока. Пускането му ще повиши енергийната сигурност на целия северозападен регион на Русия и ще подсигури потребителите с екологична и по-чиста енергия за години напред“.

Работата по бетонирането на основата на сградата на реактора на блок № 7 на Ленинградската АЕЦ ще се провежда в режим 24/7, за да бъде завършена още това лято. За бетонирането на основата с площ от 2100 квадратни метра са нужни близо 5,5 хиляди кубически метра бетон. 

„По-нататъшното развитие на производството на ядрена енергия в Русия предвижда изграждането и на нови площадки. Значително ще увеличим производството на ядрена енергия в Урал. Ще навлезем в Сибир и Далечния изток, където се прогнозира най-голям ръст на потреблението“, заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Повече от половин век Ленинградската АЕЦ осигурява достъпна и безопасна електроенергия за региона. Към момента нейният дял в микса на Санкт Петербург и Ленинградска област е 55%, а в микса на Северозападния федерален окръг - 28,5%.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg