EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изгражда се временно съоръжение при Царево

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изгражда се временно съоръжение при Царево

mail16:05 | 06.09.2023прегледи 398 коментарикоментари 0


Започва изграждането на временно съоръжение при Царево, по което ще се пренасочи трафикът от разрушения мост на второкласния път  Царево - Варвара, съобщи инж. Десислава Паунова, член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.  Остава затворен за движение пътят Царево - Синеморец, поради авариралия мост в края на град Царево в посока Синеморец.

Друга отсечка,  по която е ограничено движението, е в началото на Синеморец, тъй като е залят участък от пътя Синеморец - Резово. Инж. Паунова допълни, че водата там започва да се оттича, но в момента е 50 см над пътното платно, което е много по-малко отколкото вчера. Очаква се през следобедните часове водата да се оттече.

По отношение на временния мост, който ще се изгради при Царево инж. Паунова обясни, че това е метално съоръжение, което ще се сглоби на място и ще остане до изграждането на нов мост. По него ще преминава трафикът като ще се ограничи движението на товарните автомобили над 12 т. Инж. Паунова обяви, че се очаква в следобедните часове временното съоръжение да бъде доставено и да започне неговия монтаж. Тя обясни, че за построяването на новото съоръжение в кратък срок ще бъде стартирана обществената поръчка, като новия мост ще бъде оразмерен за големите количества вода, каквито са преминали през вчерашния ден под засегнатия мост.

Инж. Паунова каза, че падналият мост при Царево не е бил в аварийно състояние и от наводнението е поддала средната опора на съоръжението.

Ситуацията по републиканските пътища в област Бургас е нормализирана, съобщи инж. Митко Порязов, директор на Областно пътно управление – Бургас, пред БТВ. Той допълни, че вчера са сформирани аварийни групи,  които са почиствали и са предприемали действия за по-бързото оттичане на водите от критичните участъци в близост до прелелите реки. Днес ще бъдат почистени наносите по пътното платно на отводнените отсечки.

Създаден е обходен маршрут за преминаване от Царево в посока Ахтопол покрай Тракийския университет - квартал „Василико“ и през кръстовището за село Бродилово по основния път, както и обратно. Обходът се обследва, трябва да се разчисти и до края на деня ще  бъде сигнализиран.

Инж. Порязов информира, че днес ще се обследват участъците, които вчера са били заляти и под вода, както и на съоръжението над река Караагач на пътя Созопол – Царево. Той допълни, че свлачището при с. Изгрев е почистено и пътят в района е проходим.

Продължава пълната мобилизация на всички ресурси, с които държавата разполага, за съдействие на хората, пострадали от наводненията в Царево и нормализиране на обстановката.

Идентифицирани са вече четири жертви – двама мъже и две жени. Няма информация за други изчезнали хора.

Към момента се транспортират всички елементи на временното метално съоръжение, което ще се изгради на пътя Царево - Ахтопол, III-9901. Очаква се всички те да бъдат на място до утре сутринта. Очаква се там да пристигне и багер (41 т.), който да спомогне за демонтажа на компрометирания мост и още в в рамките на утрешния ден да започне монтажът на металния мост.

Работи се по възстановяване и на моста в Царево, чрез закаляване и запълване на дупката със скална маса, за да може да се пусне движение на леки автомобили по него. Очаква се до около 3 часа да бъде възстановено движението. По пътя Царево - Малко Търново, след с. Изгрев, движението се ограничава в една лента. По съоръжението на р. Караагач, между Китен и Царево, се въвежда временна организация и движение в една лента, поради нужда от усилване, вследствие на валежите и бедствената ситуация.

Към настоящия момент всички екипи на ВиК-Бургас са на терен и работят. Възстановено е водоподаването при Караагач и Лозенец. Утре по обяд ще бъде възстановено и водоподаването в Резово, след подмяна на помпа. В Бродилово, където също се очаква подмяната на изгоряла помпа, има осигурена вода за два дни. В село Заберново няма вода, закарана е водоноска. Има проблем с довеждащ кабел към помпената станция. Ще се извика външна лаборатория, за да се открие точното място на аварията. 

Работи се по канализацията в Царево и Караагач, но все още не е възстановена - вероятно ще е необходим допълнителен външен ресурс. Пробите от водата от язовир “Ясна поляна” вече са в норма. Работи се по изпомпване на водата от Пречиствателна станция “Царево” - тя е най-пострадала, след което съвместно с EVN ще се извърши ремонт на ел. съоръжения. Токът в Арапя е пуснат. Осигурена е техника от ВиК-Пловдив и техника от ВиК-Стара Загора. 

Министерството на отбраната продължава да следи обстановката и остава в готовност за оказване на помощ и включване на военнослужещи и високопроходима техника в спасителните и възстановителни дейности, както и за осъществяване на логистика за транспорт на хора и товари и осигуряване на генератори, съгласно изискванията на сформирания кризисен щаб към Община Царево. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg