EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Избран е проектант на интерконектора със Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Избран е проектант на интерконектора със Сърбия

mail16:09 | 17.09.2015прегледи 4183 коментарикоментари 0


Министерството на енергетиката и фирма "Контрол инженеринг" АД сключиха договор за проектиране, авторски надзор и консултантски дейности по проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България-Сърбия“, съобщи Министерството на енергетиката.

Договорът, който е на стойност 174 800 лв., предвижда консултантът да упражнява строителен надзор на изграждането на интерконектора в българския участък, както и да извършва оценка за съответствие на техническия и работния проект със заложените параметри. "Контрол инженеринг" АД е задължена също да изготви окончателен доклад и технически паспорт на строежа на междусистемната газова връзка.

Дължината в българския участък на газопровода "България-Сърбия" е 61,6 км., а годишният му капацитет е проектиран за пренос на около 3,5 милиарда куб. метра природен газ. Проектът се финансира с 49 млн. евро от оперативна програма "Конкурентоспособност". Очаква се изграждането на трасето да създаде най-малко 2500 нови работни места – както при самото строителство, така и в сферата на производство на газови уреди и компоненти за газови системи.

Изграждането на междусистемната газова връзка "България–Сърбия" е в съответствие с приоритетите на българското правителство и на Европейския съюз за подобряване свързаността на газопреносните системи между страните. Ускореното изграждане на интерконекторите със съседните държави ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни суровини не само за България, а и за целия регион на Централна и Югоизточна Европа. Това е в съответствие и с принципите на Европейския енергиен съюз за намаляване на енергийната зависимост и засилване на енергийната сигурност на държавите - членки. Проектът за междусистемна газова връзка "България – Сърбия" е един от трите проекта с българско участие, който е сред седемте приоритетни проекта в Плана за действие към Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ. Документът бе подписан през м. юли в Дубровник.

Междувременно в София заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович постави въпроса за междусистемните газови връзки с Гърция, Турция и Румъния. Еврокомисарят е повдигнал въпроса защо се бави тяхното изграждане.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161