EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Избори 2011: Вяла кампания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Избори 2011: Вяла кампания

mail10:50 | 20.10.2011прегледи 1295 коментарикоментари 0


Има скъсяване на дистанцията между водещата кандидат-президентска двойка. Няма обаче разместване в класацията. Последните нагласи на избирателите представи в "Здравей, България" по Нова телевизия социологът от МБМД Мирослава Радева.
Според тези данни се очаква доста висока избирателна активност – между 3.5 и 3.8 милиона избиратели. Тези, които са посочили, че със сигурност ще гласуват и за президент, и за местна власт са 76.7%. Няма да гласуват 17.9%.
Според социолога в тези данни обаче има сериозна грешка, която се дължи на това, че много от избирателите са отказали да бъдат анкетирани.
"Причината за тези откази, според мен, до някаква степен се дължи на недоверието в политиката и публичността като цяло. Хората отказват, защото са отегчени и защото смятат, че каквото и да кажат в изследванията, то няма да има никакво значение за него", на мнение е Мира Радева.
Според данните има скъсяване на дистанцията между основните кандидати – Росен Плевнелиев получава 33.4% от гласовете на избирателите, Калфин – 20.2%, а Меглена Кунева – 13.1%.
При местния вот гласовете се разпределят така – 32% за листата на ГЕРБ, 18.2% за БСП, 7.8% за ДПС, 2.1% получават "Атака", 1.6% - СДС и едва 0.5% - ДСБ.
Кампанията не е докоснала сърцата на избирателите, каза Мира Радева пред БНР. Едва 18% от избирателите твърдят, че са следили подробно кампанията за президент, а още по-малко, едва 14%, са следили кампанията за местния вот. Тя заяви, че преди дни МБМД е правила изследване сред студенти в Пловдив, където масово не се знаят имената на кандидатите. Единственото познато име там е името на Славчо Атанасов, защото той е бившият кмет, обясни Радева. Специално за кандидатите на партия ГЕРБ, те слизат под нивото на чисто електоралната подкрепа и това е нещо ново от последната седмица, допълни тя. Другото интересно е, че Ивайло Калфин започва да събира подкрепа извън гласовете на БСП, а Меглена Кунева продължава да взема гласове от дясно и от ляво. Според Радева, електоратът на ДПС спонтанно припознава Ивайло Калфин като техен кандидат. Тенденцията е Ивайло Калфин да вземе около 30% от гласовете на ДПС, като има разпръскване от около 20% на гласовете за Росен Плевнелиев и около 18% за Меглена Кунева. Това е спонтанен избор за електората на ДПС, подчерта Мира Радева.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886