EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Избор само по най-ниска цена отпада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Избор само по най-ниска цена отпада

mail10:00 | 08.01.2013прегледи 647 коментарикоментари 0


Изборът на доставчици на продукти и услуги само по най-ниската цена не е устойчив. По-добре е подборът да става на база редица критерии, сред които екологични и социални, препоръчва международен стандарт БДС ISO 20121 „Системи за управление на устойчиви събития”, който е публикуван през 2012 г.
Това съобщиха от Българския институт за стандартизация. Повече от 30 държави, сред които и България, участваха в разработването на документа, като представяха национални коментари по различните работни проекти.Едно от най-важните изисквания за устойчивост на събитията е плащанията към доставчиците на услуги и продукти да се извършва незабавно.
Стандартът е подходящ за организатори, мениджъри, изложители, доставчици на стоки и услуги, и всички останали, необходими за провеждане на едно събитие. Той важи както за провеждането на местно тържество, така и за голямо изложение или дори Олимпиада. Всяко от тези събития често има своите неблагоприятни икономически, екологични и социални въздействия - неефикасното управление на отпадъците, консумация на енергия и ограниченията за местното население, обясниха от Българския институт за стандартизация.

Стандартът заимства подхода на системи за управление, приложим е за организации с всякакви дейности и големина, навсякъде по света.
При организирането на устойчиви събития, организацията трябва да определи своите цели и политики в следните теми:
- околна среда – използване на ресурсите, избор на материали, опазване на ресурсите, намаляване на емисиите, опазване на природата и биоразнообразието,
- социални - трудови стандарти, здраве и безопасност при работа, граждански свободи, социална справедливост, местна общност, естествени права, културни въпроси, достъпност, равенство, културно наследство и религиозна чувствителност;
- икономика – възвращаемост на инвестициите, местна икономика, капацитет на пазара, стойност за акционерите, иновации, пряк и косвен икономически ефект, присъствие на пазара, икономически показатели, риск, лоялна търговия и разпределение на печалбата.

Когато планира как ще постигне целите си, свързани с устойчивите събития, организацията трябва да определи какво ще бъде свършено; какви ресурси ще се изискват,кой ще е отговорен, кога ще бъде свършено, как ще се оценяват резултатите.
Сред основните предимства на новия стандарт са подобряване на бизнес практиките в областта на управлението на събития чрез въвеждане на подход от организирани, систематични процеси за управление на икономическите, екологичните и социалните влияния на събитията.

 


Тагове: избор, цена
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg