EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Избират международна компания за КТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Избират международна компания за КТБ

mail06:05 | 14.05.2015прегледи 4856 коментарикоментари 0


Фондът за гарантиране на влоговете в банките е изпратил предложения до 11 компании, като на 18-ти май техни представители са поканени за разговори. Решението кои кандидати да бъдат предложени на синдиците на КТБ в съответствие с чл. 31, ал. 1 , точката 17 от Закона за банковата несъстоятелност, ще бъде взето не по късно от 21 май тази година. Синдиците следва веднага да започнат преговори за сключване на договори между тях и предложените кандидати, които очакваме да приключат до 30 май тази година. Сиреч този ангажимент, който и вие, и ние сме поемали - да бъде избрана, и то ще бъде избрана, най-голямата компания, най- вероятно, по критерии - събрали най-много, в подобни ситуации, пари и върнали съответно на държавата. До 30 май тази тема ще бъде приключена, уточни Борисов.
От БНБ са изискани всички указания, които централната банка и всички отговорни лица в нея са давали на квесторите в КТБ. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.
Той уточни, че става дума както за общи указания за начина, по който трябва да се процедира, така и за указания, които се дават по конкретни въпроси. Разследващите трябва да преценят какво е естеството на указанията и дали те са били спазвани.Цацаров посочи, че разследването няма да е дълго и сложно и
по него ще бъдат разпитани депозантите, които са упражнили правото си да развалят договорите си в КТБ. По думите на главния прокурор по разследването трябва да се проверят депозитите с преференциални лихви, защото има такива, които са достигали до  9,8 на сто.
Трябва да се достигне и до втори въпрос от всички тези преференциални влогове - за кои е упражнено правото да бъдат развалени, има ли такива, които са преценени от квесторите, че са превърнати от преференциални в нормални, които следва да бъдат гарантирани, и подадени ли са те към Фонда за гарантиране на влоговете, и дали той е изплатил средствата, каза Цацаров.
Главният прокурор уточни, че юридически лица с преференциални депозити в КТБ имало много, а по отношение на физически лица има свобода на договаряне и банката е в правото си да предложи това.
Ние не можем да укорим някого че е тръгнал да получи повече пари от тези, с които разполага. Въпросът е дали можеш, разваляйки договора, да го превърнеш в обикновен, посочи той.
 


Тагове: КТБ, компания
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165