EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Идеята за универсално зарядно 15 години по-късно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Идеята за универсално зарядно 15 години по-късно

mail15:08 | 11.09.2023прегледи 466 коментарикоментари 0


Мнозина си спомнят мащабното навлизане на мобилните комуникации в края на миналото столетие и началото на настоящето. Тогава освен радостта от възможността да се проведе разговор или изпрати съобщение между приятели, роднини или бизнес партньори, които се намират далеч от офиса или от дома, беше съпътствана и от някои неудобства. Едно от тях беше високата стойност на услугата, като минута разговор по мобилните устройства струваше често над 1 лев или 1 на сто от минималната работна заплата към 2001 г. (в момента 1 на сто от МРЗ е 7,80 лв.).

Друг сериозен проблем беше, че почти всички марки телефони използваха различни зарядни устройства и ако се случеше батерията на мобилния парат да "падне", то зареждането му се превръщаше в истинско предизвикателство. За разлика от сега, когато стандартът USB - C е наложен масово и можеш да го поискаш от някой колега или познат (а от този месец към него се очаква да се присъединят и смартфоните iPhone на Apple), през 2003 г. вероятността някой от хората в обкръжението да имат точно зарядното, от което имаш нужда, не беше особено голяма.

Идеята

Всичко това обаче започва да се променя преди 15 години, когато през пролетта на 2008 г. депутатът и председател на Комисията по външна политика Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова (сега с фамилно име Паси) изпращат на 22 май писмо до тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген, в което настояват да бъде въведен единен стандарт за вход (порт) за зарядни за мобилни устройства. Идеята добива популярност след статия във в. "24 часа", публикувана седмица по-късно и озаглавена "ЕС, GSM и САЩ".

От текста на публикацията четем, че освен за зарядни устройства този порт може да бъде подходящ и за свързване на други аксесоари като слушалки. Двамата предлагат общото зарядно да възприеме стандартът USB.

Отговорът

Писмото на бъдещото семейство Паси не остава без отговор, макар и в него да не се поемат конкретни ангажименти. В края на юли 2008 г. Ферхойген посочва в обратната кореспонденция, че е работа на бизнеса сам да определя как да се зареждат телефоните и че законово регулиране е необходимо в случай на пазарна неефективност, която не е била налична към онзи момент. Все пак зам.-ръководителят на ЕК посочва, че като алтернатива на свободно договорените стандарти за зареждане е възможна тяхната регулация с цел намаляване въздействието върху околната среда, става известно от факсимиле, поместено под материала.

На 16 февруари 2009 г. в бюлетина на БТА е публикувана следната информация, изпратена от кореспондента на Агенцията в Брюксел:

Европейската комисия е поискала от големите европейски производители на мобилни телефони да бъде създадено универсално зарядно устройство за всички модели произвеждани от тях телефони, стана известно тук. Инициативата за това е на заместник-председателя на Европейската комисия и европейски комисар за предприемачеството и промишлеността Гюнтер Ферхойген. 

Тон ван Лиероп, говорител на комисаря Ферфойгет, потвърди новината за БТА. Другия месец ще имаме специална среща с производители на мобилни телефони. Стремежът е те да се присъединят доброволно към въвеждането на зарядно устройство, което да се ползва при всички модели телефони, каза той.

Стъпките на бизнеса и отказът на Apple

През същата годината идеята за общо зарядно е подкрепена и от конгреса на Световната GSM асоциация и 17 водещи мобилни оператора, които обявяват, че са взели решение да приложат единен стандарт при производството на зарядни устройства за всички нови видове мобилни телефони, сочи справка на отдел "Справочна" на БТА. Същата година Световният телекомуникационен съюз съобщи, че е одобрено "енергийно ефективно решение за едно зарядно устройство". 

В годините след 2009-а почти всички водещи производители на мобилни телефони, като Samsung, Sony, Huawei, Xiaomi и др., възприемат стандарта USB и неговите последващи разновидности. Единствено американският технологичен гигант Apple, в характерния си стил да отстоява идентичността си, оставя и до днес своя порт Lightning за зареждане на мобилните си телефони, като това съвсем скоро е напът да се промени.

"Следващото ни голямо усилие е осигуряването на универсален достъп до Wi-Fi във всички обществени сгради на територията на ЕС - това е новият ни голям проект, казва в интервю за БТА на 14 март 2014 г. президентът на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси, след като Европейският парламент приема решение, че трябва да има общо зарядно устройство за всички мобилни телефони, продавани в ЕС.

Новите регулации

На 23 септември 2021 г. Европейската комисия предлага да бъде преразгледана Директивата за радиосъоръженията, като целта е да се въведе стандартно решение за зареждането на всички разглеждани устройства. Предложението на Комисията е да уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане - USB-C да стане стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри. Освен това Комисията предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства. До този момент в резултат на многогодишното сътрудничество с отрасъла  броят на видовете зарядни устройства за мобилни телефони е сведен от 30 на 3 през последното десетилетие. Според Комисията уеднаквяването на зарядните би премахнало нуждата от производството на толкова периферни устройства, колкото сега. По този начин би намаляло замърсяването на околната среда, би се повишила енергийната ефективност, а потребителите ще бъдат освободени от нуждата да носят задължително при пътуване собственото си зарядно за телефон

На 7 юни 2022 г. Европейският парламент и Съветът на ЕС постигат предварително политическо споразумение по предложението за директива за създаване на универсално зарядно устройство. Целта на директивата е да се създаде универсален порт за зареждане за множество различни електронни устройства. На 4 октомври 2022 г.  на пленарно заседание Европейският парламент официално приема споразумението. Новият закон е приет с 602 гласа "за", 13 гласа "против" и 8 гласа "въздържал се" и е част от общите усилия на ЕС за намаляване на електронните отпадъци и за предоставяне на по-екологични алтернативи на потребителите. 

На 24 октомври 2022 г. Съветът на ЕС окончателно одобрява Директивата за общото зарядно устройство. До края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети и фотоапарати, продавани в ЕС, ще трябва да разполагат с порт за зареждане USB от тип C. От пролетта на 2026 г. лаптопите също ще трябва да са снабдени с такъв порт. На 7 декември 2022 г. в Официалния вестник на Европейския съюз е публикуван текстът на новите правила, като се дава отсрочка от 12 месеца на производителите да влязат в синхрон с нея. 

12 септември 2023 г. - новият iPhone на Apple се очаква да се зарежда чрез порт USB - C

След като 11 години Apple произвеждаше своите iPhone с порт Lightning, на 12 септември (според световни медии и специализирани издания като BBC, GSMArena, 9to5mac и др.) компанията ще представи iPhone 15, който почти сигурно ще се зарежда през порт USB - C – последната стъпка от една инициатива, започнала от България преди 15 години.


В материала е използвана информация от отдел "Справочна" на БТА/МГ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg