EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Иван Искров подаде оставка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иван Искров подаде оставка

mail06:10 | 24.06.2015прегледи 1750 коментарикоментари 0


Писмо до председателя и народните представители в 43-тото Народно събрание на Република България е изпратил управителят на БНБ Иван Искров.
Писмото е по повод на изтичащия му мандат като управител на Българската народна банка на 10 октомври 2015 г. и определените в Закона за БНБ срокове за избиране на нов управител на Централната банка. Както е известно, законът определя периода 10 юли – 10 август като времева рамка за извършване на избора на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври 2015 г.
Управителят на БНБ настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г. и да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ.
По този начин ще бъде улеснен и катализиран процесът по избор на нов управител на Централната банка и неговото встъпване в длъжност веднага след избирането му, без да е необходимо да се изчаква изтичането на настоящия мандат на 10 октомври 2015 г. Управителят на БНБ призовава народните представители от 43-тото Народно събрание за максимално бърз избор на нов управител на БНБ в съответствие със законовите процедури и срокове.
Според Иван Искров неговият наследник максимално бързо трябва да попълни ръководния екип на Централната банка, като номинира и предложи без забавяне подходящи кандидатури за подуправители на управление „Емисионно” и „Банков надзор”. Както е известно, законът повелява Народното събрание да избира подуправителите – ръководители на основните управления в БНБ, по предложение на управителя на БНБ.
 


Тагове: Искров, оставка
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg