EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Иван Гешев се закле като гл. прокурор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иван Гешев се закле като гл. прокурор

mail11:54 | 18.12.2019прегледи 857 коментарикоментари 0


Иван Гешев се закле като главен прокурор върху официалния екземпляр на Конституцията, съхраняван в Народното събрание и предоставен от председателя на парламента Цвета Караянчева. Той подписа документите за встъпване в длъжност.
Главният прокурор Иван Гешев изрази благодарност към всички, които са го подкрепили в последните няколко месеца. По думите му именно те са показали, че прокуратурата е екип и има право да решава сама собствените си проблеми.
Той посочи, че предстои да се отговори на очакванията на хората за повече справедливост. Той изрази вяра, че прокуратурата ще стане по-открита и ще се отвори за проблемите и болките на хората.
"Знам, че ще е трудно и тежко, но цената си заслужава", каза Иван Гешев и допълни, че цената е една по-добра и правова държава.
В края на словото си Иван Гешев перифразира думите на президента на САЩ Ейбрахам Линкълн, че може да се върви бавно, но никога назад. След това цитира и думите на Васил Левски - "Дела трябват, а не думи", с които завърши и изказването си.

  Първото ви предизвикателство са дебатите по конституционния модел на прокуратурата. С тези думи Сотир Цацаров се обърна към Иван Гешев при встъпването му в длъжност в Съдебната палата.
   Цацаров изрази надежда, че те да нямат за цел евтин и безполезен политически шум.  По думите му прокуратурата трябва да остане в съдебната власт, тъй като само така може да работи ефективно и да не е подчинена на политическата конюнктура.
   "Ако консултациите и дебатите при президента, целият дебат, е насочен към това да създаде някаква платформа, за някаква дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, това е безполезно упражнение", коментира темата с дебата за конституционни промени Цацаров пред медиите.
   Той допълни, че не визира никого с изказването си, а казва какво мисли. По думите му, ако консултациите са насочени за доброто на прокуратурата и на българските граждани обаче, това трябва да бъде приветствано.
    Сотир Цацаров каза още, че не е имал лек мандат. Той заяви, че може би трябва да благодари на онези, които седем години са ползвали политическата си кариера или пребиваването си по върховете на съдебната система за ежедневни атаки срещу прокуратурата. По думите му тези хора така и не са разбрали, че предизвиканите от тях и менторите им битки "ни направиха много по-силни".
   Бившият главен прокурор се обърна към настоящия с думите да пази прокуратурата и хората в нея и да уважава съдиите. Като уточни, че не говори за малцината, за които тогата се измерва с думите и грантовете, а "българските съдии, без които справедлива и правова държава не може да има".

Не виждам дискусия за конституционни реформи. В момента виждам политически заявки в най общ план, при които се цитира Конституцията. Това коментира пред медиите встъпилият днес в длъжност главен прокурор Иван Гешев на въпрос за позицията му по отношение инициираната от президента Румен Радев дискусия за промени в Конституцията в частта за съдебната власт.
По думите на главния прокурор към момента дебатът за конституционни промени няма тема. Според него дебат трябвало да се прави, когато има конкретна тема, а не, за да изясниш какъв е проблема и дали има такъв. Той допълни, че ще каже позицията си, когато темата на дебата стане ясна.
Иван Гешев каза още, че след Нова година ще сформира Консултативен съвет от изтъкнати юристи към главния прокурор, от които ще бъде поискано становище, когато стане ясна темата на дебата иницииран от държавния глава.
По думите на Гешев неговият мандат ще бъде най-тежкият, заради очакванията на гражданите за справедливост и атаките срещу прокуратурата, които според него целят нейната дестабилизация, а и в някаква степен унищожението й. Главният прокурор посочи, че атаките са от хора, които са засегнати или се притесняват от закона. Той допълни, че все още не е структурирал екипа от заместници, с които ще работи.
По темата с препоръките на Венецианската комисия по отношение прокуратурата главният прокурор заяви, че в някои от тях има логика, но други сочат не добро познаване на българското законодателство.
За инициираните от правителството промени, които създават института на "независим" прокурор, който да разследва главния прокурор, Иван Гешев коментира, че всички магистрати са независими и базират решенията си на закона, вътрешното си убеждения и доказателствата по делото. По думите му терминът "независим прокурор" е обиден към прокуратурата./БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 961