EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

И „малката приватизация” притеснителна за личните финанси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И „малката приватизация” притеснителна за личните финанси

mail15:45 | 28.10.2010прегледи 599 коментарикоментари 0


НДСВ предлага от следващата година всички, родени след 1980 г., да избират дали да плащат вноската си за пенсия в Националния осигурителен институт /НОИ/ или в частни капиталови пенсионни фондове. Това съобщи на пресконференция днес лидерът на НДСВ Христина Христова.
Тя призова нищо да не се национализира в България и изрази безпокойството да НДСВ от евентуалната национализация на професионалните пенсионни фондове. Въпреки че беше избрана "малката национализация", това означава голяма загуба на доверие, каква е гаранцията, че оттук нататък няма да се национализират и други лични финанси на хората, попита Христова.Това е посегателство върху частна собственост и граждански права, нарушава се едно генерално право за разпореждане с частната собственост на хората, коментира тя.
Николай Василев отбеляза и друг аспект на евентуална национализация на част от пенсионните фондове. Според него това, както и други стъпки на управляващите, се отразяват унищожително на българската фондова борса. По нашия анализ България е на второ място в света по най-голям спад на борсата, след Гърция, която беше на границата на финансовата смърт, коментира Василев.
Той даде пример, че в Румъния ръстът на пазара е 20 на сто, а в Турция - 46 процента, в Унгария - 11 на сто. В резултат от целия хаос в данъчната и осигурителната политика и това, което се случи с пенсионните фондове, само за последните две седмици
пазарът падна с 15 процента, посочи Николай Василев. Според него за последните 20 години са се сменили над 10 правителства и има само едно - правителството на Симеон Сакскобургготски, което се е интересувало от темата за капиталовите пазари и е направило нещо по въпроса. Василев определи реториката на управляващите като комунистическа. Недвусмисленият сигнал към хората е "Не плащайте осигуровки и държавата ще се погрижи за вас", допълни Милен Велчев.
Той посочи, че правителството се опитва да компенсира евентуалния недостиг на средства, тъй като приходите продължават да не се събират в необходимия размер, а и приходите за 2011 г. са надценени. Само че начинът, който намериха, е да национализират, тоест да откраднат, пенсионните фондове, посочи Велчев. Дали това ще бъде голямата национализация за 500 милиона лева на всички професионални фондове или малката - само за 100 милиона лева, няма значение, защото и в двата случая резултатът ще бъде еднократен приход от съответната сума, но за сметка на доверието на инвеститорите, коментира Велчев.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1962