EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Русия ще спасява банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Русия ще спасява банки

mail14:10 | 29.06.2009прегледи 545 коментарикоментари 0


personal_organizer1Русия вероятно ще предприеме спасителни мерки за финансовия сектор, тъй като се забелязва нарастването на дела на лошите кредити. По този повод вицепремиерът Игор Шувалов твърди, че се обмислят варианти за придобиване на дялове от банки, изпаднали в затруднения, предава Financial Times. Освен това държавата имала желание да рекапитализира банковата система, допълва вестникът.
Един от вариантите за действие е правителството да емитира специфичен тип облигации, които да бъдат предоставени на банките с цел подобряване на финансовите им показатели. В замяна държавата би трябвало да получи привилегировани акции.
Очаква се руското правителство да получи голям брой места на мениджърски позиции в банките, както и да разполага с право на вето върху повечето решения на управителните съвети и бордовете на директорите. Тази година в Русия настъпва падежът на кредити за около 100 млрд. долара, като се очаква голяма част от тях да не бъдат обслужени. Към момента делът на лошите кредити се оценява на около 10-12 на сто, а според песимистичните прогнози може да се стигне до дял от 20 на сто до края на годината, съобщава още вестникът.Проектът за рекапитализация предвижда подпомагане на най-големите 55 банки в страната, като се очаква достъп до средствата да имат само банки с активи на стойност над 1,6 млрд. долара.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg