EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Румъния залага на износа и инвестициите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Румъния залага на износа и инвестициите

mail09:40 | 21.01.2011прегледи 506 коментарикоментари 0


"Политическият цирк може да остави на минус румънската икономика и през 2011 г.", пише вестник "Ромъния либера" днес.
Изданието се позовава на прогнози на групата Кофас. Според директора на Кофас Румъния Кристиан Йонеску румънската икономика ще отбележи растеж от 1,5 процента тази година, а нивото от 2008 г. на брутния вътрешен продукт /БВП/ на глава от населението ще бъде достигнато едва през 2014 г. Той отбелязва обаче, че този растеж е възможен, само ако "сами не си създаваме проблеми, особено от политическа гледна точка".
"Важно е политическите рискове да не придобият отново важна роля", подчерта представителят на Кофас.
От своя страна съветник на управителя на Националната банка на Румъния Мугур Исъреску казва за вестник "Адевърул", че "тази година може би ще бъде още по-тежка от 2010". Адриан Василеску отбелязва, че "локомотивите" на икономиката през 2011
г. трябва да бъдат износът и инвестициите. "Румъния трябва да води истинска война на два фронта - от една страна да продължи започнатото през 2010 г. уравновесяване на бюджета, и от друга - да започне излизането от рецесията", твърди представителят на централната банка.
"Шок в румънската енергетика: още три инвеститора се оттеглиха от АЕЦ Черна вода", пише вестник "Евениментул зилей".
Реализирането на трети и четвърти блок на атомната електроцентрала, което би било най-голямата инвестиция на Румъния през последните 20 години, става все по-несигурно, след като още три инвеститора се отказаха от проекта, посочва изданието. Става въпрос за френско-белгийската група Е Де Еф Сюез, която притежаваше 9,15 процента от проекта, германския концерн Ер Ве Е, също с 9,15 процента, и испанската компания Ибердрола - 6,2 процента.
Решението на трите компании идва след като и чешката група ЧЕЗ напусна в края на миналата година компанията ЕнергоНуклеар, която трябва да осъществи проекта. В момента на практика в проекта, който се изчислява на 4 милиарда евро, участват само два частни инвеститора: италианската група Енел с 9,15 процента и Арселор Митал Румъния с 6,2 процента, но според източници от енергийната сфера е почти сигурно и оттеглянето на Енел, посочва изданието.
Държавата в момента притежава 60,15 процента от акциите в ЕнергоНуклеар. Министерството на икономиката заяви, че "ако бъдат намерени бързо нови инвеститори, няма да има нужда от подновяване на процедурите". Към строежа да двата нови реактора проявиха интерес само три консорциума: американският Бехтел, канадският Лавален и руският Атомтехнопром, посочва изданието.
Изграждането на тези два реактора е проект на стойност 3,2 милиарда евро без ДДС. Те трябва да влязат в действие през 2017 г. Първите два реактора в АЕЦ "Черна вода" са канадски от тип Канду 6. Двата реактора покриват около 17-18 процента от потребностите от електричество в Румъния.

 



 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg