EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Каталуния неплатежоспособна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Каталуния неплатежоспособна

mail13:45 | 25.07.2012прегледи 551 коментарикоментари 0


Испанската автономна област Каталония, на която се пада една пета от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, проучва правителствен план, чрез който да й бъде помогнато да покрие тежкия си финансов график, предаде Ройтерс.
 

Областта обаче обяви, че ще вземе решение дали да се обърне за помощ по-късно тази година.
В петък миналата седмица Валенсия стана първата испанска област, поискала помощ от около 3,5 милиарда евро, възползвайки се от създадения специализиран фонд от 18 милиарда евро в подкрепа на затруднените региони, припомня Ройтерс. Властите в  Мурсия също предупредиха, че имат нужда от подкрепа. Анализатори твърдят, че няколко от 17-те автономни области в Испания могат да последват примера на Валенсия. Каталония е най-задлъжнялата област в Испания. Задълженията й за втората половина на годината възлизат на 3,4 милиарда евро, от които 2,76 милиарда евро са по облигации с падеж в края на ноември.
 

"Не сме искали спасителна помощ. Законът ясно постановява, че това ще зависи от гласуване в сената (на Каталония)", обяви в Туитър каталонското правителство.
По-рано днес в интервю за Би Би Си представител на правителството на Каталония, цитиран от Франс прес, посочи, че областта планира да поиска финансова помощ, но след това говорител заяви пред агенцията, че решение все още не е взето.
Фондовата борса в Мадрид отчете спад от над 3 на сто и водещият индекс спадна под символичния праг от 6000 пункта, след като Каталония призна, че изпитва финансови затруднения, информира АФП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158