EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Индонезия се отказва от щатския долар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Индонезия се отказва от щатския долар

mail17:40 | 06.06.2023прегледи 600 коментарикоментари 0


Индонезия започва да се отказва от използването на щатския долар в международните разплащания, заяви управителят на централната банка на страната Пери Варджио. "Индонезия започна процес на диверсификация на валутите, използвани при разплащанията, и започна да използва схемата LCT (Local Currency Transition - разплащания в местни валути при международни финансови и търговски трансакции)".

Според управителя на централната банка на Индонезия благодарение на този механизъм не е необходимо да се създава нова валута. Той също така подчерта, че страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) "правят същото".

Финансовите министри и управителите на централните банки на АСЕАН ще обсъдят в Индонезия намаляването на зависимостта от основните световни валути, включително долара и еврото.

А индонезийският президент Джоко Видодо призова регионалните администрации да отхвърлят чуждестранните платежни системи като "Виза" (Visa) и "Мастъркард" (Mastercard) и да започнат да използват кредитни карти, издадени от местни банки.

Китай е лидер в този процед. Страната преодоля още един етап от усилията си да ограничи зависимостта си от американския долар след като употребата на юана в международните трансакции на страната през март изскочи за първи път пред долара.

Делът на локалната валута в китайските трансгранични разплащания и квитанции е достигнал рекордните 48% в края на миналия месец от почти 0% през 2010-а, показва проучване на разследващия екип на агенция “Блумбърг”, които се основават на данни на китайската Държавна администрация за валутен обмен – националният регулатор на валутната и международна търговия. Доларовото участие се е понижило до 47% от 83% през горепосочения период.

Съотношенията са изчислени на база на обемите на всички типове трансакции, включващи търговията на ценни книжа чрез връзките между капиталовите пазари на Континентален Китай и Хонконг. Те не обхващат операциите, използвани от останалата част на света – делът на юана от глобалните плащания е останал почти без промяна през март – 2.3%, по информация на SWIFT.

Ръстът на използване на юана вероятно е естествено следствие от отварянето на капиталовата сметка на азиатския колос и растящия приток на средства в китайски облигации и изтичането на пари от ценни книжа на Хонконг, посочва Стийвън Чиу – главен стратег за азиатската валутна търговия и лихвените инструменти в “Блумбърг интелиджънс”.

Растящият дял позволява на местните фирми да редуцират риска от валутните несъответствия в трансакциите. Китай ще продължи да разширява осчетоводяването в юани на трансграничните трансакции, става ясно от публикуваните указания на Държавния съвет, целящи да насърчат международния търговски обмен.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg