EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И европейските институции ще правят икономии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И европейските институции ще правят икономии

mail15:30 | 08.02.2011прегледи 450 коментарикоментари 0


Европейският комисар за бюджета и финансите Януш Левандовски призова институциите на Европейския съюз да намалят разходите за функционирането си, за да влязат в крак с мерките за строги икономии, въведени от страните членки, предаде Франс прес, отбелязвайки, че инициативата се посреща с недоволство.
В писмо от полския еврокомисар до председателите и ръководителите на девет европейски институции или организации се настоява чрез такива икономии ЕС да даде "позитивен сигнал към европейското обществено мнение".
Миналите дискусии за увеличаване на заплатите на европейските чиновници или разходите за командировките на комисарите допринесоха за появата на неразбиране от страна на гражданите, самите те изправени пред драстични мерки за икономии заради икономическата и финансовата криза.
Левандовски поставя акцента именно на този момент.
Европейската комисия иска да даде пример. Тя ще предложи да се ограничи до под 1 процент увеличението на разходите за функциониране на институциите в бюджета за 2012 година.
"Това ще наложи значителни съкращения на командировъчните, разходите за срещи, проучвания и публикации", уточнява Левандовски. Освен това комисията не предвижда нови назначения през 2012 година.
Двайсет и седмината еврокомисари са похарчили близо 4 милиона евро през 2009 година за командировъчни и представителни разходи.
Писмото на Левандовски предизвиква недоволството на Съвета (органът на държавите от ЕС), на новата дипломатическа служба, оглавявана от Катрин Аштън, но също и в Европейския парламент, в икономическия и социален комитет и в комитета на регионите, посочват европейски източници.
Административните разходи на ЕС ще бъдат 8,3 милиарда евро през 2011 година или 5,7 на сто от общия бюджет на ЕС, възлизащ на 126,5 милиарда евро (1,04 от брутния национален продукт (БНП) на ЕС).
Бюджетът се финансира главно от вноски на отделните страни, представляващи по 246 евро годишно на човек от населението на ЕС или 67 евроцента на ден.
Преговорите за следващия многогодишен бюджет от 2014 година ще започнат тази година. Много правителства се присъединиха към "кръстоносния поход" на британския премиер Дейвид Камерън за замразяване на бюджета на ЕС до 2020 година в името на икономиите, отбелязва АФП.

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg