EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

И в Германия бият лекари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И в Германия бият лекари

mail08:30 | 21.10.2017прегледи 9191 коментарикоментари 0


Те идват, за да спасяват хора в беда. Често обаче после самите те се нуждаят от помощ. Ритани, заплювани, ругани - в Германия насилието срещу медицински работници и пожарникари се е превърнало в ежедневие.

"Ако брат ми умре, умираш и ти. Знам къде живееш" - Хайко Бикел и неговите колеги от екипите на "Червения кръст" чуват твърде често подобни заплахи. Толкова често, че някои от медиците междувременно ходят на курсове за самозащита. Хайко Бикел дори не желае да цитири някои от думите, които му се налага да слуша - защото са крайно обидни.

Неговият колега Марсел Нойман признава, че е твърде потискащо да бъдеш нападнат брутално, когато се опитваш да спасяваш някого. Той разказва как в една петъчна вечер екипът им бил повикан в района на централната гара в Майнц, известен под прозвището "Бермудския триъгълник". На това място са събрани всевъзможни кръчми, барове и клубове. Спасителният екип потеглил с линейка, а когато стигнал до адреса, се оказало, че става дума за дискотека. Докато се грижели за ранения, останалите гости от дискотеката започнали да замерят медицинските работници с горящи цигари. "В Майнц, който се намира в провинция Райнланд-Пфалц, подобни случаи са се превърнали почти в ежедневие", признава Нойман.

Да те нападне пациент

И в провинция Северен Рейн-Вестфалия през последната година всеки осми служител в спасителен екип е ставал жертва на физическо насилие, става ясно от  ново изследване на регионалното правителството, цитирано от вестник "Кьолнер Щатанцайгер". В него се описва увеличаващата се агресия в отношението към медицинските работници и пожарникарите. Най-често до подобни атаки срещу тях се стига в големите градове с население от над половин милион души - каквито са Дюселдорф, Кьолн или Есен. Студията показва, че в 90% от случаите извършителите са млади мъже на възраст между 20 и 39 години. Много от тях са действали под влиянието на алкохол. Парадоксалното е, че в близо две трети от ситуациите насилието е упражнено от пациентите, за които е повикан спасителен екип.

Загрубяването на нравите се усеща на много места в Германия. "Насилие е имало винаги, но то не е било толкова брутално и масово", казват познавачи. И признават, че подобни преживявания ги карат да са значително по-предпазливи по време на работа. Когато ги викат на "критични" места - например край големите гари, където винаги се намират хора, консумирали алкохол или наркотици, служителите в спасителните екипи по правило викат и полицейска кола за подкрепа. А ако им се налага да влизат в частно жилище, автоматично се оглеждат за евентуални възможности за бързо изтегляне или пък за опасни предмети, които биха могли да бъдат използвани срещу тях като оръжие.

Възпитавайте добре децата си!

Според студията, проведена в Северен Рейн-Вестфалия, 70% от хората в спасителните екипи искат да бъдат допълнително обучавани в самоотбрана и умения за деескалиране на опасни ситуации. А представител на полицията в Майнц казва, че склонността към насилие представлява обществен феномен, чиито корени трябва да се търсят още в най-ранното възпитание на децата. Има родители, които ясно показват на децата си, че няма защо да се показва уважение към представителите на държавата и органите на реда, включително и униформените служители.

"Като цяло хората станаха много по-егоцентрични", смята Марсел Нойман. "Когато приближаваме с линейката със синя лампа и виеща сирена, много от хората се дразнят, че им се пречи да пътуват бързо или че не могат да паркират там, където са решили. Усещат ни като дразнеща пречка", казва той. /Дойче Веле

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg