EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зърното на Украйна ще се изнася

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зърното на Украйна ще се изнася

mail11:45 | 25.07.2022прегледи 543 коментарикоментари 0


Украйна е прибрала досега 6,5 милиона тона зърно от новата реколта, съобщи премиерът Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс. "Правителството се стреми всячески да подкрепя земеделския сектор, вече са отпуснати заеми от над 40 милиарда гривни (1,09 милиарда долара)", написа той в своя телеграм канал. Премиерът не уточни количествата на различните събрани зърнени култури.

Припомняме, че Русия и Украйна подписаха в Истанбул две отделни споразумения с Турция и ООН за износа на зърно и селскостопански продукти през Черно море.

Сключването на споразуменията проправя пътя за износа на милиони тонове от така необходимото на международните пазари украинско зърно, както и на руски зърнени култури и торове. То слага край на причинената от войната безизходица, застрашила продоволствената сигурност в глобален мащаб, изтъква Асошиейтед прес.

Украйна и Русия ще подпишат отделни споразумения, подчерта Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Украйна „не подписва никакви документи с Русия“, категоричен бе той.

Със споразуменията, подписани от Русия и Украйна с ООН и Турция, се предвижда безопасно преминаване на корабите. В Истанбул ще бъде създаден контролен център, в който ще работят служители на ООН, Турция, Русия и Украйна, които ще ръководят и координират процеса. Корабите ще бъдат подлагани на проверки, за да е ясно, че не пренасят оръжия.

Подоляк бе категоричен, че нито един руски кораб няма да ескортират превозващите зърно плавателни съдове и че в украинските пристанища няма да има руски представители. Украйна също така планира незабавен военен отговор "в случай на провокации", каза президентският съветник.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков подписаха идентични договори с генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш и турския министър на отбраната Хулуси Акар.

На церемонията присъства турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Днес в Черно море грейна светлината на един фар. Фар на надеждата, на възможностите, фар на облекчение по света, който се нуждае от неговата светлина повече от всякога", заяви Гутериш. "Вие преодоляхте препятствията и загърбихте разногласията, за да проправите път за инициатива, която ще служи на интересите на всички", обърна се генералният секретар на ООН към представителите на Русия и Украйна.

Във Вашингтон говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс заяви, че по принцип САЩ приветстват споразумението. "Това, върху което се съсредоточаваме сега, е да държим Русия отговорна за изпълнението на това споразумение и за това тя да позволи на украинското зърно да стигне до световните пазари", каза Прайс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg