EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Зърнопроизводителите очакват нови пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зърнопроизводителите очакват нови пазари

mail09:05 | 09.09.2019прегледи 529 коментарикоментари 0


Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ очаква да се отворят нови пазари за тазгодишната реколта от слънчоглед, както и да се увеличи износът на маслодайно семе за ЕС с ограничаването на употребата на палмово масло. Това коментира пред репортер на БТА председателят на НАЗ Костадин Костадинов.
По думите му около половината реколта от слънчоглед в страната вече е прибрана и към 20 септември кампанията ще приключи. Картината с постигнатите добиви е много пъстра - там, където е валяло, стопаните прибират по 300 килограма от декар, а, където не са паднали дъждове - по 150 килограма, каза председателят на НАЗ. Той добави, че вероятно средният добив от маслодайно семе за страната ще бъде около 200-220 килограма.
Костадин Костадинов коментира, че в България са засети доста площи с олеинови хибриди слънчоглед, изкупната цена за които достига около 600 лева за тон, колкото е била и през миналата година. Прогнозата е за ръст на цената, ако се отворят нови пазари за продукцията.
В минали години около 15-20 на сто от слънчогледовата реколта се изнасяше за Турция, където сега е въведено мито, поясни председателят на браншовата организация и добави, че очакванията са свързани с нови пазари за маслодайната култура в европейски страни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg