EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зърнопроизводителите недоволни от бюджет 2010 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зърнопроизводителите недоволни от бюджет 2010 г.

mail09:29 | 05.11.2009прегледи 1007 коментарикоментари 0


Общо 300 млн. лв. да  получат зърнопроизводителите като национални доплащания към директните плащания на единица площ от бюджета за 2010 г. Това договориха на няколкочасова среща във вторник премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Мирослав Найденов с членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/. Членовете на Комисията по земеделие и гори към Народното събрание одобриха договореното, пише днес БТА.
Дали това обаче устройва зърнопроизводителите, които първоначално настояваха за 380 милиона лева?
Ситуацията коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, според когото браншът не е удовлетворен от срещата и от решението, взето на нея.
Аргументите му са, че едно е да имате чисти 300 млн. лева в бюджета, друго е половината от тях да са под черта. До юли 2010 г.  парите, записани под черта в бюджета ще бъдат в размер на 150 млн. лева. Зърнопроизводителите ще ги получат само при условие, че има записано преизпълнение. В противен случай - ще се затрудни балансът.
Това не може да ни прави спокойни, коментира за БТА Радослав Христов. По думите му министърът на финансите Симеон Дянков е бил некоректен, опитвайки се да ги противопостави на други браншове като здравеопазването и образованието, например.
"Отрасъл земеделие формира между 5 и 6 процента от брутния вътрешен продукт на страната /БВП/ и на министър Дянков не му прави чест да ни противопоставя с детските градини", каза зърнопроизводителят.
От евентуалните 300 млн. лева национални доплащания към директните плащания на единица площ за следващата година, чието изплащане ще започне от 1 декември 2010 г.,  - 230 млн. лева да са за нуждите на зърнопроизводителите, а 70 млн. лева - за
животновъдите поискаха от бранша. В момента за декар обработваема земя Европейският съюз плаща по 17, 40 лв. Тези пари са малко и не покриват себестойността на продукцията.
Именно затова браншът поиска повече пари от националните доплащания, за да може тази сума да бъде увеличена и да направи земеделието ни конкурентоспособно. 
"Наследихме огромен бюджетен дефицит, предишното правителство е сключило договори за 1,5 млрд. лева и сега ние трябва да търсим начини и средства да ги плащаме. По-труден период за държавата през последните 20 години не е имало"- така премиерът Бойко Борисов е защитил позицията на ведомството по време на срещата, цитиран от пресслужбата на земеделското министерство.  "Балансираният бюджет е основна гаранция за влизането на България в Еврозоната, което е сред основните приоритети на правителството", е казал още Борисов.  След 100 си дни от ведомството смятат, че са заслужили оценката, дадена от премиера за времето на управление.     
Повод за това самочувствие им дават няколко неща. На първо място е деблокирането на спрените 140 млн. евро по САПАРД. Това са парите по три мерки на предприсъединителната програма, които бяха замразени в началото на 2008 г. заради слаб контрол и далавери. Програмата изтича в края на тази година и шансовете за
 оползотворяване на средствата по нея ставаха все по-нищожни.
Друго основание за добре свършена работа дават възобновените проекти по програмата за "Развитие на селските райони", където стартираха 10 хиляди проекта.
Спряхме заменките, казва с нескрита гордост земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му това е предотвратило огромни щети на държавата. В тази връзка той споменава и повдигнатите в прокуратурата обвинения срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов и изпълнителния директор на Националното управление по горите Стефан Юруков, заради неправомерно извършване на замени на земи със задна дата.
Присъдите все още се очакват.
В сряда министър Найденов  внесе в Софийски окръжен съд и  иск за възстановяване на горите от Симеон Сакскобургготски на държавата. Той заяви, че с образуването на съдебно-гражданско производство се цели да се защитят държавните интереси и да се
установи правото на собственост на площите  от държавния горски фонд, възстановени  на наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис Трети.
Стартирахме и обществените поръчки за доставка и обработка на сателитните снимки на 40 на сто от територията на страната /ортофотокартите/ в средата на миналия месец, похвалиха се за 100-те дни на управление от аграрното ведомство. Забавянето на
изработката на картите заплашваше страната ни от загуба на 700 млн. лева субсидии по директните плащания на единица площ, припомни пред БТА министър Найденов.  И не на последно място негова е заслугата да отпадне и акцизът върху домашната ракия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160