EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Зърнен октопод в хлебопроизводството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зърнен октопод в хлебопроизводството

mail13:30 | 10.01.2011прегледи 2857 коментарикоментари 0


"Зърненият Oктопод" настъпва и в хлебопроизводството, заяви бившият собственик на мелница „Славомел" Илиян Михайлов на пресконференция, предаде КРОСС.По думите му собственикът на „Октопод инвест холдинг" ЕАД Светлозар Дичевски, чрез изкупуването на кредити взети от фирми от Северна България, занимаващи се с мелничарство, ги придобива. Така дейността на Холдинга се разпростира от Варна до Видин и Лом.
„Октопод инвест холдинг" ЕАД е успял да постави в зависимост съдружникът на Илиян Михайлов Йоско Исаев. След като е изкупил кредита му фирма „Славомел" става част от Холдинга. Практиката след като придобиват мелниците била преустановяване на работата им и се използват като обезщетение на кредитите на фирмите на Дичевски. Най-големи придобивки Дичевски направил по времето когато земеделски министър е бил Мехмед Дикме.„Механизмът за придобиване на активите е веднъж когато касае за предприятие, което е ползвало кредит от опредена банка , както е случая със „Славомел", случая със „Зърнени храни 97" , се влиза в контакт с банката, или се създават условия за криза относно плащанията. След като фирмата на майката Венцислав Върбанов Василка Върбанова изважда изпълнителен лист за 90 хил.лв. задължения на фирмата, по някакъв начин се правят блокирания на сметки, затормозява се плащанията по кредита. Кредита на третия месец става изискуем от банката. Тогава се появява добрият самарянин Дичевски и казва:"Другарко банка, аз ще го купя". Банката е съгласна. След като цидира вземането от Първа инвестиционна банка от клон Плевен, Дичевски стъпва в правата на банката. Всички обезпечения, които са направени с ипотеката вече преминават в владение на новия собственик", обясни Михайлов. Тъй като обаче цената е много висока, се налага да се направи нова оценка на имота, която е в пъти по-малка от пазарната цена. „Върбанов е в близки отношения с Дичевски", допълни още Михайлов.Делата срещу т. нар. Зърнен октопод започват през 2006 година. Подсъдими по делото са Светлозар Дичевски, Капка Радева, която е дала оценка на имота на „Славомел" на 7 пъти по-ниска стойност от реалната, счетоводителката на Дичевски - Ценка Босева и срещу Цветозар Найденов, който е съдия изпълнител. По думите на Михайлов в хода на делото са излезли нови факти, които давали основание за търсене на наказателна отговорност от подсъдимите. За да се предпазят подсъдимите завеждат дело срещу наблюдаващия прокурор по делото Георги Велков и го обвиняват в изнудвачество на собственика на фирма „Плевенски хляб" Йоско Исаев и получаване на подкуп от 25 хил.лв. Целта на подкупа била да се спре делото. Вследствие на заведеното дело прокурор Велков е освободен и така се прекратява делото срещу четиримата подсъдими. Заедно с прокурора е обвинен и Илиян Михайлов за помагачество. Михайлов и Велков са съзирали за това дело главния прокурор и ДАНС.
Утре СГС в 9.30 часа, състав 32, ще заседава по делото срещу прокурора Георги Велков и бившия собственик на „Славомел" Илиян Михайлов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg