EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Златото поевтинява, защо?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Златото поевтинява, защо?

mail10:40 | 17.04.2012прегледи 1460 коментарикоментари 0


След като през първите два месеца на годината златото поскъпна с 15.6% в долари, 11.9% в евро и 11.5% в британски лири, то още в самото начало на март цената на благородния метал претърпя низходяща корекция и до края на март регистрира месечен спад от 6.1% в долари, 6.4% в евро и 5.5% в британски лири.
Основни фактори за спада в цената
На 29 февруари златото затвори на равнища от 1 788 долара или 1 340 евро за трой унция на Лондонската борса за търговия на злато. Непосредствено след затварянето на лондонския пазар и стартирането на търговията в САЩ бе регистриран спад в цената на златото. За периода от 29 февруари до 2 март жълтият метал изгуби между 3% и 4% в различните основни валути. Като основна причина за поевтиняването анализаторите посочиха речта на председателя на Федералния Резерв – Бен Бернанке. Според експертите повечето инвеститори са очаквали обявяването или поне намек за трета по ред програма за количествени улеснения от най-главния в централната банка на САЩ. По принцип, програмата за количествени улеснения е еквивалентна на печатане на пари, обезценява валутата и има инфлационен ефект, а златото се приема като добър щит срещу обезценяването на валутите. Такъв намек липсваше и анализаторите смятат, че това е разочаровало инвеститорите и е провокирало ликвидиране на позиции в злато. Като цяло, промяната в перспективите за нова програма за количествени улеснения диктуваше движенията в цената на златото и инвеститорските настроения през целия месец.  Други експерти пък лансираха версията, че резкият спад от началото на март не е координирано действие от страна на много инвеститори, а по-скоро една или няколко големи сделки. Според непотвърдени източници на сайта Goldcore става въпрос за продажба на 31 тона злато на Чикагската стокова борса, при която посредник е била инвестиционната банка JP Morgan, действаща от името на голям азиатски фонд.

Сред другите основни икономически събития, които определиха траекторията на цената, бяха постигнатият компромис с частните инвеститори в гръцки дълг и оптимистичните данни за щатската икономика. Постигнатото споразумение с частните инвеститори облекчи поне моментно страховете на инвеститорите относно възможността за гръцки фалит, докато добрите макроикономически данни от САЩ дадоха малка искра на надежда, че щатската икономика вече изплува от кризата, започва стабилно възстановяване и няма да предприема нова програма за количествени улеснения. На този макроикономически фон търсенето на „сигурни убежища”, за каквото е възприемано златото, бе по-слабо и цената се консолидира в рамките на 1612 – 1700 долара. Не на последно място следва да се посочи и продължилата 3 седмица стачка на бижутерите в Индия, която допълнително сви търсенето на физическо злато от един от най-големите потребители в световен мащаб.
През месеца златото затвори при минимална цена от 1628 долара за трой унция на 22 март, но устойчивият инвеститорски интерес успя да покачи цените до 1663 долара към 30 март.
Макроикономическата среда крие достатъчно рискове, които подкрепят цената на златото
Макар че март бе доста добър месец за акциите, то златото успя да се консолидира в рамките на 1610 – 1700 долара и не бяха регистрирани значителни разпродажби от страна на инвестиралите в жълтия метал. Инвеститорският интерес успя да подкрепи цените въпреки стачката на бижутерите в Индия и започналите в началото на април празници в Китай. Реално, двете държави са най-големите купувачи на злато и въпреки тяхното отсъствие от физическия пазар, цената на златото остана относително стабилна. През първата седмица на март инвеститорите в борсово-търгувани фондове добавиха нови 4 тона към вече акумулираните си позиции, като те достигнаха рекордните 2410 тона. Въпреки слабото представяне на златото през месеца, към края на март позициите им са едва с 0.5% под рекорда от началото на месеца.
Според анализаторите от Scotia Mocatta има доста добри причини за това. Експертите посочват как рисковете пред икономиката в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план са благоприятни за цената на златото.
В краткосрочен план, най-големият риск към момента се крие във възможността за ескалация на геополитическо напрежение в Иран. Въпреки че анализаторите не очакват да се стигне до военни действия преди да изборите в САЩ това лято, то те признават, че такива събития са трудно предвидими и всяко едно усложнение на конфликта може да доведе до политическа и икономическа несигурност, поскъпване на петрола и повишаване на инфлационния натиск – достатъчно добра предпоставка инвеститорите да се обърнат към златото.
В средносрочен план, експертите на банката гледат на златото като на застраховка срещу неблагоприятна икономическа конюнктура. Въпреки че дълговата криза в Европа слезе поне за кратко от първите страници на медиите, то структурните проблеми далеч не са решени и е въпрос на време дълговата криза да изплува отново сред страховете на инвеститорите. В началото на април изкристализираха и финансовите затруднения на Испания. Испанското правителство успя да продаде ДЦК за едва 2.6 милиарда евро при първоначално планирана емисия в размер на 3.5 милиарда при по-висок лихвен процент от предишния подобен търг. Икономиката на държавата е разкъсана между висок бюджетен дефицит (8.5% за 2011 г.) и висока безработица (23.6% към февруари 2012 г.). Анализаторите на банката смятат, че САЩ също седи върху тънък лед. Въпреки добрите данни от март, то през началото на април стана ясно, че икономиката не генерира толкова работни места, колкото повечето анализатори очакват и е вероятно заключението, че САЩ започва икономическо възстановяване, да е твърде прибързано. В допълнение експертите посочват и потенциалното забавяне на растежа на Китай като един от факторите, който сериозно може да навреди на крехкото здраве на световната икономика. Имайки предвид на анемичното състояние на така наречените развити икономики, подобен сценарий би охладил сериозно на оптимизма на инвеститорите и би ги насочил от акции към активи, смятани за сигурни убежища, сред които е и златото.
Анализаторите отбелязват, че според тях инвеститорите с дългосрочни перспективи продължават се придържат към убеждението си, че предстоят още програми на количествени улеснения, които рано или късно ще отключат инфлационната спирала , което пък на свой ред ще е благоприятно за цената на златото. Макар че към момента от Федералния Резерв на САЩ са по-скоро оптимистично настроени спрямо щатската икономика, то вероятността за нови икономически стимули не бива да се изключва с лека ръка. Освен това щатската централна банка ясно застава зад решението си да поддържа ниски лихвени проценти поне до 2014 г. Според анализатори, тази политика ще подкрепи цената на златото, тъй като прави държавните облигации по-малко атрактивни за инвеститорите заради отрицателните реална доходност, която те генерират (доходност по-ниска от инфлацията, за справка към 9 април доходността на 10-годишни ДЦК е 2.03%, а годишна инфлация към февруари от 2.87%).
Прогнозите на инвестиционните банки
Въпреки поевтиняването на жълтия метал през март, редица инвестиционни банки запазиха оптимизма си спрямо златото.
Анализаторите на Morgan Stanley потвърдиха прогнозите си от началото на годината, като очакват златото да достигне нива от 1845 щатски долара за трой унция през 2012 г. и 2175 долара през 2013 г. Благоприятни фактори за високата цената на златото според тях са липсата на продажби от страна на централните банки, ограниченото предлагане на скрап злато (което е значителна част от общото предлагане) и увеличаване на търсенето от страна на борсово-търгуваните фондове.
От отдела за инвестиционно банкиране на Bank of America пък са заявили, че очакват забавяне на темпа на растеж на американската икономика през следващите месеци. Прогнозата на анализаторите е златото да достигне връх от 2000 долара за трой унция през тази година.
Societe Generale има подобна прогноза. Според експертите на френската банка моментната слабост в цената на златото е добра възможност за покупки, тъй като те също очакват влошаване на макроикономическата рамка през следващите месеци и обявяване на третата по ред програма за количествени улеснения.
През миналата седмица от Goldman Sachs също потвърдиха първоначалните си прогнози - златото да достигне 1940 долара за трой унция до една година. източник/специално за EconomyNews.bg от агенция tavex.bg


 


Тагове: злато, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg