EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Златото поевтиня, балонът се спуква

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Златото поевтиня, балонът се спуква

mail10:00 | 25.08.2011прегледи 1271 коментарикоментари 0


Цената на златото се понижи в сряда с над $100 за тройунция на борсата в Ню Йорк. В края на работния ден благородният метал се търгуваше за $1756,80 за тройунция - спад от $104 за деня, или 5,61%, след като предишния ден бе стигнало стойности от  $ 1900.  Това е най-голямото му понижение от март 2008 г. Според специалисти причина за поевтиняването на благородния метал, който е сигурно убежище номер едно за инвеститорите, са първите признаци за стабилизиране на световните финансови пазари.

„През последните 54 часа продадох много злато, а ми се искаше да се бях отървал от всичкото и сега да продавам на късо”, цитира CNBC Денис Гартмън, стратегически инвеститор и експерт по суровините. Това беше един от най-големите балони на нашето време” , допълва той, като прогнозира, че до началото на октомври цената на златото ще падне до 1650 долара. В сряда инвеститорите, които бяха заложили на златото, започнаха да си задават въпроса дали не са направили ужасна грешка, продължава CNBC.
Вестник Financial Times уточнява, че за два дни спадът в цената на златото е със 160 долара, което е рекорд за скорост на поевтиняване за цялата история на борсовата търговия с благородни метали. Измерено в проценти, поевтиняването е само с 8.4%, което влиза в десетте най-големи спадове в цената на златото, но пък скоростта на спада е най-голяма. Инвеститорите разпродават злато на фона на неговото силно надценяване – между 5-ти и 22-и август  то поскъпна с 16%, достигайки рекорда от 1917 долара за тройунция. На пазара влияние оказа и известието на най-голямата американска борса за фючърси на злато CME. Борсата обяви, че повишава сумата по покритието, необходимо за търговията със злато (така нареченото маржин-изискване за контрактите).

Дали наистина златото е поело надолу? Според Гартмън спадът в никакъв случай не е възможност за купуване, тъй като тя вече е отминала. Според него случващото е начало на корекция. „Това беше един от най-големите балони на нашето време“, казва Гартмън. Една от причините за поевтиняването на златото е и фактът, че през последните месеци широката публика масово навлезе в златната търговия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg