EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Злато и платина поскъпват до месец

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Злато и платина поскъпват до месец

mail16:27 | 02.05.2010прегледи 2625 коментарикоментари 0


Златото и платината вероятно ще поскъпнат заради Световното първенство по футбол в Южна Африка през лятото на 2010 година, съобщава ДПА.  Причината за тази зависимост е в постоянния недостиг на електроенергия в страната, който ще бъде изострен от събитие като Световното първенство.Ако в някоя от електроцентралите на страната, които се нуждаят от модернизация,  има авария или недостиг на въглища, недостигът на електроенергия ще се засили. Тъй като поради географското си положение Южна Африка не може да внася ток от чужбина, единственото решение би било да се рационализира използването на електроенергията или да се въведе режим."
Страната домакин на Световното първенство, разбира се, не би искала да остави лоши впечатления у гостите, затова е по-вероятно да бъде спиран токът за населението или промишлеността, отколкото на стадионите или хотелите", прогнозира експертът Торстен Прьотел. Подобно решение няма да необичайно, тъй като неведнъж вече е прилагано от държавата. Ако се ограничи енергоподаването за промишлеността, то ще се ограничи и производството, включително на мините за добив на злато и платина, а предлагането на световния пазар ще намалее. При стабилно или нарастващо търсене тази тенденция ще доведе до поскъпване на благородните метали.
При златото опасността е сравнително малка, тъй като "от Южна Африка идват около 10 процента от общото производство", отбелязват германски експерти. При платината обаче нещата са по-различни - Южна Африка произвежда 70 до 80 процента от благородния метал в света.   


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966