EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Злато за $2 млрд. Кои са купувачите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Злато за $2 млрд. Кои са купувачите?

mail12:01 | 02.06.2020прегледи 1868 коментарикоментари 0


Морган Стенли (Morgan Stanley), Банк ъв Америка (Bank of America), Ю Би Ес (UBS), Уелс Фарго (Wells Fargo) и Блекрок (Blackrock) са увеличили златните си авоари с близо 2 милиарда долара през първите три месеца на годината до общо над 7 милиарда долара, съобщи радио Бе Еф Ем (BFM). Най-големият мениджър на активи в света е утроил позицията си.

С всяка изминала криза благородният метал затвърждава статута си на убежище. От самото начало на пандемията от Ковид-19 повечето инвестиционни банки и мениджъри на активи направиха положителни прогнози за златото. Освен това те преминаха от думи към дела, отбелязва Лоран Шварц, директор на Националната агенция по златото.

През първите три месеца на годината резервите от злато на петте американски финансови гиганта са нараснали с общо 1,95 милиарда долара. Данните са на разположение в Комисията за ценни книжа и фондови борси, американският борсов регулатор.

В края на март - месец след началото на кризата с коронавируса - две банки държат злато за над 2 милиарда долара: Банк ъв Америка и Морган Стенли. "За първата това не е изненадващо, тя прогнозира цена за унция от 3000 долара", изтъква Лоран Шварц. Това е над 50 процента повече от историческия максимум от над 1900 долара за унция, достигнат през август 2011 година.

Котировките на златото бяха тласнати нагоре от мащабните спасителни планове на централните банки и правителствата, които създават опасност от обезценяване на валутите.

За първото тримесечие Блекрок е най-големият мениджър на активи в света, като е увеличил позицията си над три пъти: от 387 милиона долара към 31 декември 2019 година златните авоари на групата са скочили до 1,2 милиарда към 31 март.

От 1 януари петролните котировки са скочили с 13,5 на сто - в петък една унция се търгуваше за 1734 долара. Според анализатори това поскъпване вероятно няма да спре скоро.


Тагове: злато, банки
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg