EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Златната долина на Казанлък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Златната долина на Казанлък

mail16:01 | 28.07.2021прегледи 1595 коментарикоментари 0


Ако решите да посетите Казанлък и региона със сигурност трябва да си отделите повече време, защото богатството на този български край ще ви изненада приятно. Градът е най-посещаван през май и юни, когато се провеждат празниците на розата, добива се течното злато на страната ни – розовото масло, и се провеждат конкурси за съвременни царици или с други думи най-красивите момичета за годината. Препоръчваме ви да посетите Казанлък тогава, за да усетите пулса на региона.

Ако търсите обаче повече спокойствие и искате да разгледате голяма част от забележителностите и атракциите, както и да се отдадете на релакс и съзерцание, тогава можете да повторите визитата си и през друг период на годината, така че да обиколите културните паметници на региона.

Казанлък е център на Долината на розите и тракийските царе и атрактивна туристическа дестинация. В него се намира най-голямата и най-добре запазена в страната Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО – Казанлъшката гробница, както и Музеят на розата. В района на Казанлък има два резервата и пет защитени местности, множество удивителни творения на природата и вековни гори. Градът се намира в периферията на най-големия и изключителен с красотата си резерват в Стара планина – “Джендема”, включен в Национален парк “Централен Балкан”. Границите на парка стигат почти до Казанлък на запад.

Безспорно визитната картичка на региона обаче е Казанлъшката гробница. За да бъде запазена за поколенията посещенията в нея не са разрешени, но туристите могат да направят снимки на точно нейно копие, което е в непосредствена близост до оригинала в парка на Казанлък „Тюлбето“.

Гробницата е издигната в края на 4-ти век преди Христа или началото на 3-ти век и е принадлежала на тракийския цар Ройгос. Била ограбена още в древността, но все пак в нея са намерени златни малки копчета, глинени розетки и изкусно направената каничка от тънък сребърен лист и украсена с позлатен пояс от фино гравирани лаврови листа се вижда с какво майсторство са били изработени богатствата, предназначени за отвъдния живот.

Безспорно обаче световната слава на Казанлъшката гробница и причината тя да бъде вписана в списъка на световното културно наследство от ЮНЕСКО са уникалните стенописи, с които е украсена. Интересен е фактът, че се знае кой е изписал невероятно красивите сцени от земния живот, военните победи и задгробния път на владетеля. Това е бил тракийския художник от древността Кодзимасис Хрестос, който дори се е подписал под произведението си. Именно този тракиец, наричан и Майстора, е изографисал и и поне още една тракийска гробница, която е открита у нас, а именно Александровската.

Сцените от Казанлъшката гробница са едни от най-добре запазените стенописи на античната живописност от ранноелинистическата епоха. За изрисуването на гробницата Кодзимасис Хрестос е използвал само 4 основни цвята, които е смесвал, за да получи цветните картини – черен, червен, жълт и бял. Майсторът е използвал и различни техники.

Предверието на Казанлъшката гробница е изрисувано така че да прилича на лицевата страна на богата постройка. Стените му са измазани с глина. Коридорът, който води към гробницата или така наречения дромос е украсен със сцена на сблъсък на две враждуващи армии. Войските се състоят от пешаци и конници. Централно място на рисунката заемат двама войни, изправени един срещу друг. Единият е облечен с къс червен хитон, на главата си носи жълт шлем. Обут е с червени обувки със заострени върхове. Другият воин е облечен с къс син хитон и светло синьо наметало. На главата си има шлем цвят охра. В ръцете си и двамата държат по един крив нож и по две дълги копия. Предводителите са заобиколени от своите войни.

На отсрещната стена е изобразена подобна сцена, но в нея единият воин е коленичил пред другия. Предполага се, че победителят е именно цар Ройгос, а сцената е историческа.

Кръглият свод на тавана на гробницата завършва с ключов камък , който държи постройката. Той е украсен с осмолистна розета.

В близост до Казанлъшката гробница се намират и други тракийски гробници, което води и до наричането на района Долината на тракийските царе. Всяка от гробниците е различна и впечатлява по свой начин. Сред тях са Голяма Косматка, Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Оструша. Всяка от тях е различна – като конструкция и украса, така че ви препоръчваме докато сте край Казанлък да видите максимален брой от тях и да се потопите за ден или два в царството на Одрисите. В музей „Искра“ в Казанлък ще можете да видите и част от артефактите, намерени от археолозите, както и да научите повече за столицата им Севтополис, чиито останки за съжаление са останали под водите на язовир Копринка.

Сред забележителностите, които можете да посетите в региона са още Крънската крепост, етнографски комплекс “Кулата”, комплекс “Музей на Етеричните масла”, литературно художествен музей “Чудомир”, Алиолувата Къща, Казанлъшки девически манастир “Въведение Богородично”, мегалитът Слънчевата врата край Бузовград и крепостта Бузово кале в близост до него, Енинското ждрело, Винишки камък, храм паметник Шипченски манастир, Мъглижки манастир, крепост Горненски град, крепост на връх Голямата кукла, Викана скала.

В региона се намира е и един от най-популярните паметници на България за чужденците, който е оприличаван често на летяща чиния – Бузлуджа. Достъпът вътре в паметника е забранен. За сметка на това можете да изкачите връх Шипка, за да научите повече за геройската му защита. Любителите на природата могат да си направят снимки с кичестия габър или вековния голям бук, природната забележителност “Пиростията”, водопадите Големият и Малкият скок, да посетят Природен парк Българка. Сред възможностите, ако почивате в региона, е още да се разходите до местността Богородична стъпка, да посетите атракцион Българан, етнографски комплекс Дамасцена, фермата за щрауси в село Ясеново, конната база Онгъла или минералния плаж на село Ягода. Децата със сигурност ще оценят забавленията в аквапарка.

Както и сами се убеждавате само четейки, възможностите наистина са много и коя от коя по-интересни.

Неслучайно траките са избрали региона за свой важен център. Минералната вода на Казанлък лекува различни опорно-двигателни заболявания, такива на периферната нервна система и артрити.

Освен традиционни българския гозби в Казанлък ще ви предложат да опитате и вкусотии от рози, разбира се – като сладко или мед от рози, локум с рози, сироп, ликьор и гюлова ракия./БХРА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg