EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Златен век" на Русия като износител на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Златен век" на Русия като износител на газ

mail11:35 | 19.06.2011прегледи 855 коментарикоментари 0


На Русия предстои "златен век" като износител на газ и други енергийни ресурси, заяви изпълнителният директор на Международната агенция за енергия (МАЕ) Нобуо Танака, цитиран от ИТАР-ТАСС, на Петербургския икономически форум. Причина за този "златен век" според Танака е фактът, че след ядрената авария в японската АЕЦ "Фукушима" страните по света преразглеждат плановете си за развитие на ядрената енергетика, за да се гарантира по-голяма безопасност, и дори обсъждат пълен отказ от атомни централи.
"Смятаме, че предишните ни прогнози са били твърде оптимистични. Делът на ядрената енергетика, който в момента оценяваме на 14 процента, вероятно ще се понижи до 10 процента", посочи Танака пред ръководителите на световни енергийни компании, участващи във форума. Според ръководителя на МАЕ за компенсиране на липсата на този вид енергия ще има три варианта - въглища, газ и възобновяеми източници. Продължаващата несигурност на ситуацията в Близкия изток увеличава значението на Русия като глобален източник на природни ресурси, заяви на същия форум председателят на Кембридж енърджи рисърч асоусиейшън (Cambridge Energy Research Association) Даниъл Йергин, цитиран от ИТАР-ТАСС.
През 2012 г. цената на петрола ще бъде между 80 и 100 долара за барел, а 1000 кубични метра газ ще струват между 300 и 400 долара, прогнозират повечето участници в сесията, посветена на
енергетиката, която се провежда като част форума в Санкт Петербург.
Участниците в сесията попълниха анкета с очакванията си за цените на газа и петрола през следващата година. Според резултатите 33 процента от ръководителите очакват цена на петрола между 80 и 100 долара за барел, 29,5 процента смятат, че цената ще бъде между 100 и 120 долара за барел, а малко под една четвърт прогнозират цена между 120 и 140 долара за барел.
Сред анкетираните 42 процента са на мнение, че цената на газа ще бъде 300-400 долара за 1000 кубични метра, 30 процента прогнозират цена от 200-300 долара за 1000 кубични метра, а според 15 процента ще надхвърли 400 долара за 1000 кубични метра. Цената на газа в Европа до края на 2011 г. може да достигне 500 долара за 1000 кубични метра, прогнозира ръководителят на газовия концерн Газпром Алексей Милер в речта си на срещата на ръководителите на световните енергийни компании в Петербург. Европа трябва да продължи да инвестира в свързващи тръбопроводи, за да гарантира в перспектива енергийната си сигурност, посочиха ръководители на европейски енергийни компании.
Руският вицепремиер Игор Сечин предложи днес нов подход при разработката на големите петролно-газови находища. Страните потребители на петрол и газ трябва да разделят с компаниите,
разработващи находището, всички рискове, а също така и да дават своя принос към разработването на находището и развитието на транспортната инфраструктура. Руското правителство разглежда възможността да въведе лицензи за преработката на петрол, допълни Сечин.

 


 


Тагове: Русия, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg