EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зимно разписание на Летище София + Черноморските летища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зимно разписание на Летище София + Черноморските летища

mail11:09 | 31.10.2023прегледи 1065 коментарикоментари 0


СОФ Кънект, операторът на Летище София, обяви старта на зимното разписание на столичния аеропорт. През зимните месеци и тази година летище София ще има широка чартърна програма, както към топли дестинации, така и полети от т.нар. „ски“ чартъри. За любителите на топлото време българската авиокомпания European Air Charter има заявени полети до Хургада в Египет, както и до още един курортен град разположен на брега на Червено море – Акаба в Йордания. Превозвачът ще изпълнява чартърни полети и до италианската столица – Рим. До Хургада пътниците от Летище София ще могат да стигнат и с още една авиокомпания BH Air, които ще летят и до египетската столица Кайро. Заявените „ски“ чартъри през този зимен сезон са от Дъблин, Манчестър, Белфаст, Бирмингам, Нотингам, Нюкасъл и Бристол.

Летищата във Варна и Бургас отчитат повече пътници през септември 2023 г. в сравнение с година по-рано. На южната аерогара и през този месец са обслужени над 280 000 туристи, въпреки продължаващата липса на трафик от Руската федерация, Беларус и Украйна, показват данните на „Фрапорт“, предоставени на TravelNews. От концесионера посочват, че остават сумарно и за двете летища все още под нивата от 2019 г., преди Ковид пандемията.

Ръстът на пътниците при Летище Бургас е 18%, като са обслужени 283 639 човека, като са посрещнати 2010 самолета, което е със 7% повече от септември 2022 г.

Полша е най-големият пазар през тази година за летищата в Бургас и Варна, като изпреварва Германия и Великобритания. Полетите и пътниците от Полша до Летище Бургас са вече на първо място. Чартъри има от повечето големи полски градове, тъй като е голям интересът към Южното Черноморие – най-вече към Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Свети Влас и Созопол. Следват пътниците от Великобритания, Германия, Чехия и изненадващо на петото място се нарежда Унгария.

На Летище Варна първото място все още се държи от Германия, но Полша е близо до лидерската позиция. Следват България (отчитат се вътрешните полети между София и Варна на „България Еър“ и „Раян ер“), Великобритания и Турция (заради многото български чартъри до южната съседка и директните полети на Turkish Airlines). През тази година британските туристи са изключително малко по Северното Черноморие заради липсата на чартъри. Основно идват гости по редовните линии на нискотарифните авиокомпании.

Северното летище е обслужило 199 498 пътници през септември 2023 г., което е ръст от 11% спрямо същия период на миналата година. Посрещнати са 1524 самолета, което е с 8% повече от миналата година, показват още данните на „Фрапорт“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg