EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земетресения заради шистов газ в GB

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земетресения заради шистов газ в GB

mail17:10 | 02.11.2011прегледи 1075 коментарикоментари 0


Сондажите за шистов газ в северната част на Англия твърде вероятно са причина за земните трусове в района през април и май тази година, се казва в експертен доклад, цитиран от AFP. "Твърде вероятно е операциите за разбиване на земни пластове, осъществявани от британската компания Куадрила (Cuadrilla), да са предизвикали установените сеизмични реакции поради комбинация от фактори, свързани с геоложкото естество на обекта и налягането на инжектираната вода" под земята, е посочено в доклада на европейски експерти. В крайбрежния район Ланкашър в североизточната част на Англия на 1 април и на 27 май бяха регистрирани земетресения с магнитуд 2,3 и 1,5.
Много природозащитни организации тогава посочиха като причина за трусовете сондажите на Куадрила в местен кладенец, което накара компанията да поръча експертно проучване по въпроса след консултация с британското министерство на енергетиката. При сондажите е използвана спорната техника на хидравличното разбиване, която се състои в разбиване на скалата на голяма дълбочина със смес от вода и химически продукти, впръсквани с голямо налягане, за да се извлече въглеводородът. "Съчетанието от специфични геоложки характеристики в обекта е рядко и не би трябвало да възникне в бъдеще при други сондажи", успокояват експертите, изтъквайки, че най-лошият сценарий, който би могъл да се очаква, е трус с магнитуд 3. "Впръскванията на вода обаче се извършват на 3 км под земната повърхност, което намалява значително риска от трусове с магнитуд над 3 или по-малко да се отразят на повърхността", продължават експертите. Те просто съветват Куадрила да постави съоръжения за измерване на сеизмичната активност на изследваните подземни слоеве.
Куадрила обяви в края на септември, че след първоначалната сондажна кампания оценява на 5,660 трилиона куб. метра резервите от шистов газ в басейна на Ланкашър - колкото са доказаните резерви на Венецуела. Това число бе посрещнато с доста голям скептицизъм от анализаторите в сектора, според които само незначителна част от тези резерви са годни за експлоатация.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg