EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Земеделският ни износ = 8 млрд.годишно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделският ни износ = 8 млрд.годишно

mail10:04 | 08.06.2017прегледи 2533 коментарикоментари 0


За периода от 2007 г. до днес брутната добавена стойност на производителността на труда  в земеделието бележи ръст от  27 %  и  13% на инвестициите в сектора. Това коментира заместник -министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на конференцията „Еврофондове, публични програми и интелигентен растеж“. Тя допълни, че инвестициите са насочени към модернизация на стопанствата, постигане на стандарти за безопасност на храни и фуражи, опазване на околната среда, хуманно отношение към животните, както и за въвеждане на нови технологии и модернизация в преработвателната индустрия.
След присъединяването на България към ЕС се наблюдава силно изразена тенденция на увеличение на българския аграрен износ. Той е малко над 2 млрд. лева през 2006 г., в периода 2013 – 2016 г., стойността на експорта на селскостопански стоки се движи вече между 7 и 8 млрд. лева годишно.
Според д-р Василева Общата селскостопанска политика трябва да бъде силна и адекватно финансирана. „ Инструменти, които са доказали своята ефективност, като директните плащания и обвързаната с производството подкрепа, е необходимо да бъдат продължени като неотменна част от нея. Директните плащания са един от инструментите, които имат потенциален принос за изпълнението на всеки един от приоритетите. Те са съществен елемент от ОСП, който е доказал своята ефективност“, каза още тя.
Според нея трябва да бъдат насочени усилия към постигане на баланс във взаимоотношенията между всички участници в хранителната верига. „От една страна е нужно да бъде постигната добра възвръщаемост за произведената от фермерите продукция, а от друга страна да се противодейства на нелоялните търговските практики“, допълни заместник-министърът.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 868