EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделската политика – по-зелена през 2013 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделската политика – по-зелена през 2013 г.

mail18:30 | 24.06.2011прегледи 797 коментарикоментари 0


Европейските депутати искат да запазят равнището на бюджета за земеделие в ЕС до 2020 г., което ще създаде стимули за фермерите да гарантират сигурността на снабдяването с храни, опазването на околната среда, създаването на нови работни места и по-голяма конкурентоспособност на сектора, съобщи българската пресслужба на Европейския парламент. Според ЕП финансирането за земеделие трябва да бъде разпределяно по-справедливо между държавите членки, което налага всяка страна да получава минимален процент от средната за ЕС стойност на директните плащания. Преди комисията да излезе със законодателни предложения за бъдещето на Общата земеделска политика, ЕП обяви позицията си относно следващата дългосрочна бюджетна рамка от 2014 до 2020 г.
В отговор на слуховете за съкращаване на помощта по линия на втория стълб на земеделската политика, депутатите за пореден път потвърдиха подкрепата си за осигуряване на адекватни финансови ресурси, включително и за развитие на земеделските райони.
"Това гласуване изпраща ясен и категоричен сигнал за комисаря по земеделието (Дачиан Чолош), и се надявам комисията да вземе предвид исканията ни от доклада и да ги включи в окончателното законодателно предложение", заяви докладчикът Алберт Дес (ЕНП, Германия).
По-зелена икономическа политика
За да може земеделската политика в ЕС едновременно да гарантира сигурност на снабдяването с висококачествени храни и същевременно да допринася за опазването на околната среда и използването на възобновяема енергия, тя трябва да бъде адекватно финансирана, смятат европейските депутати. Според тях това ще създаде стимули за фермерите да използват модерни и екосъобразни технологии. Директните плащания за фермерите трябва да бъдат пряко обвързани с мерките за по-зелено земеделие (ограничаване на въглеродните емисии и ниско потребление на енергия). Затова трябва бъде въведена схема за създаване на стимули на европейско равнище, 100 процента финансирана от ЕС, която да осигурява подкрепа за фермерите, възприели по-екологично устойчив подход.
По-справедливо разпределение на европейското финансиране
Финансирането за земеделие трябва да бъде разпределяно по-справедливо както между държавите членки, така и между различните категории земеделските стопани в рамките на една държава членка. "ЕП отхвърля еднаквите фиксирани директни плащания за целия ЕС, които не биха взели предвид европейското многообразие" и иска да се вземат предвид специфичните условия на производство в държавите членки чрез по-целенасочена система за директни плащания, се посочва в доклада. В тази връзка ЕП предлага всяка държава членка да получава минимален процент от средната за ЕС стойност на директните плащания. Текстът призовава за най-бързо прилагане на системата за по-справедливи директни плащания с ограничен преходен период. Депутатите са съгласни с въвеждането на горна граница за директните плащания за един фермер, но в същото време подчертават, че новите правила трябва да вземат предвид размера на земеделските стопанства, трудовата заетост и равнището на опазване на околната среда. За да се избегне злоупотребата с публични средства, директните плащания трябва да бъдат отпускани само на "активните фермери", тоест тези, които реално използват земята си за земеделско производство.
Спекулации и управление на кризи
Борбата със спекулациите със земеделските суровини и изключителната ценова нестабилност налагат решения на световно ниво, за да се гарантира стабилност за земеделските производители и сигурност на снабдяването с храни. Затова Европарламентът настоява за създаването на световна система за уведомяване и координирано действие по отношение на запасите от селскостопански продукти, чрез която ще се избегнат спекулациите.
Ситуацията с млекопроизводителите
За да се гарантира сигурността на снабдяването с млечни продукти, депутатите призовават комисията да извършва мониторинг на пазара на мляко и да прилага необходимите политически инструменти за млякото и млечните продукти след 2015 г. Настоящата квотна система за млекопроизводителите ще бъде премахната през 2014 година.
 


Тагове: ЕС, земеделие, ЕП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg