EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделието влошава биоразнообразието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделието влошава биоразнообразието

mail10:06 | 15.10.2015прегледи 980 коментарикоментари 0


През изминалите дни ЕК публикува средносрочния си доклад за мониторинга на биоразнообразието в Европа. Документът от 18 страници приключва с констатацията, че въпреки усилията, положени от страните членки именно през 2011 г., през последните четири години не е имало подобрение на състоянието на биоразнообразието на свързаните със земеделието местообитания и не е направен напредък за достигане на поставените за 2020 г. цели.По-специално, ситуацията продължава да бъде негативна в 77% от европейските местообитания и 56% от видовете (растителни и животински) са в риск.

Новият доклад на ЕК подчертава, че не се прави достатъчно, и посочва интензивното земеделие като една от най-сериозните причини за нарушаване на биоразнообразието.Настоящото намаление на биоразнообразието може да доведе до изчезване на един на всеки 10 вида до края на този век. Според учените в момента протича шестото масово изчезване на видове в историята и човекът със своята дейност е основна причина за това.

Пиеро Сардо, председател на Фондация "Slow Food за биоразнообразието", напомня:„От повече от 15 години Slow Food работи за опазване на биоразнообразието в земеделието и хранително-вкусовата промишленост и със своите проекти Presidia (проекти за защита на продукти в риск) и Съкровищницата на вкусовете постигна конкретни резултати в много страни по света, както свидетелства едно проучване, проведено с университетите в Торино и в Палермо. Но става дума за капка в морето» добавя, «и трябва да заявим силно и ясно, че е необходима истинска, пълна културна революция: посоката на тази катастрофална ситуация може да се обърне само чрез промяна на стиловете на потребление на всички нас. От днес започваме нов етап, за да реагираме на една крайна извънредна ситуация: Slow Food създава Бюлетин за агробиоразнообразието, чрез който ще се опитаме да информираме по прост и достъпен начин, да насочим прожекторите към проблемни ситуации, да посочим възможните решения и да поставим акцент върху вече постигнатите позитивни резултати, така че положителният опит да може да бъде повтарян и адаптиран към различни местни ситуации. Твърдият избор на един от двата производствени модела трябва да бъде ясен: интензивното производство на селскостопанска продукция и хранително-вкусови продукти е основната причина за загубата на биоразнообразие. Моделът на мултифункционално, многоцелево и дребно земеделие пък е в състояние да поддържа във времето качество и възобновяемост на природните ресурси, да опазва биоразнообразието и да гарантира непокътността на екосистемите”.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg