EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Зелено потребление. Що е то?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелено потребление. Що е то?

mail06:15 | 13.04.2021прегледи 1161 коментарикоментари 0


Икономическият растеж и съвременните технологии създадоха нови удобства в живота ни. Това доведе до голямо повишаване на търсенето на продукти и услуги, а оттук и до нарастване на нуждата от енергия и ресурси. Начинът, по който произвеждаме и консумираме, има своя дял в много от днешните проблеми на околната среда, като неустойчивите модели на потребление и производство оказват все по-голямо влияние върху природната среда, обществото, икономиката и бизнеса. Необходимо е да живеем по по-устойчив начин. Това означава да правим повече, като влагаме по-малко.

Факти в подкрепа

Гражданите на ЕС са по-малко от 10% от световното население, но консумират 1/2 от световното месопроизводство, 1/4 от произведената хартия и 15% от общата енергия.

Качеството на живота ни, благоденствието и икономическият растеж зависят от това да живеем в рамките на ограниченията на наличните ресурси. За да постигнем това, трябва да променим начина, по който проектираме, изработваме, използваме и изхвърляме продуктите. Мерките на ЕС в областта на устойчивото потребление и производство се съсредоточават върху 4 главни цели: по-добри продукти, по-разумно потребление, по-чисто производство и подкрепа за усилията в световен план. Европейската индустрия поде „доброволна инициатива за насърчаване на зеленото потребление“. Обещанието за него е част от Европейския пакт за климата, приканващ хората, общностите и организациите да изградят по-зелена Европа. Целта им е да ускорят приноса на бизнеса и изградят доверието на потребителите в екологичните показатели на компаниите и продуктите. Нарастващите потребности в условията на намаляващи ресурси създава належаща нужда от насърчаване на устойчивото потребителско поведение и промяна в поведенческите модели. Въпреки това изследвания върху устойчивото поведение в България почти няма – след проучването на зеленото потребление и начина на живот у нас през 2007 г.

Факти в подкрепа

1/3 от българите заявяват, че практикуват в ежедневието си форми на зелен начин на живот –използват енергоспестяващи крушки и уреди (39,7%), събират отпадъците разделно (38,9%), имат у себе си платнена торбичка за пазар (39,7%), карат колело - 22,8%.

46,5% от анкетираните се интересуват от произхода на храните, които купуват, а 45.8% - не се интересуват.

1/2 от българските потребители не се интересуват от биологичните храни, 83,8% отговарят, че не вярват на хората, които предлагат продуктите си като биологична храна на пазара. Доверие на производителите имат 16,2% от потребителите.

Пътят към „зеленото“

Бъдещето пред зеленото потребление се основава на пет основни обещания. За да се присъединят към него, компаниите се ангажират да подобрят въздействието си върху околната среда и помогнат на потребителите да правят по-устойчиви покупки. Как да стане това? 1. Изчислете въглеродния отпечатък на компанията, включително веригата на доставки, използвайки схемата за управление на околната среда, разработена от ЕК и в съответствие с целите на Парижкото споразумение. 2. Изчислете въглеродния отпечатък на избрани водещи продукти на компанията и ги споделете с широката общественост. 3. Увеличете продажбата на устойчиви продукти или услуги в рамките на общите продажби на компанията. 4. Увеличете разходите за връзки с обществеността за насърчаване на устойчиви практики. 5. Осигурете актуална информация, предоставяна на потребителите, за фирмените и продуктовите въглеродни отпечатъци.

Инициативата Обещание за зелено потребление допълва стратегията „От фермата до вилицата“, с която редовните читатели на бюлетина вече се запознаха.

източник: Активни потребители


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg