EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зелените спекулират с лифтовете!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зелените спекулират с лифтовете!

mail13:40 | 30.12.2011прегледи 819 коментарикоментари 0


Заседание на МС от 28.12.2011
Точка 17 промени в Закона за горите.
Откъс със съкращения

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Знаете, че се създаде известно напрежение във връзка с приетия преди около половин година нов Закон за горите и рестриктивните мерки разписани в него по отношение сервитутното право за строеж на съоръжения за ски писти.
Проектът предвижда освен за стълбове на въздушни електропроводи право на строеж върху поземлени имоти в горските територии без промяна на предназначението на територията да се учредява и за изграждане на стълбове за лифтове и влекове или за стълбове за други съоръжения за транспорт без контакт с повърхността на терена.
По сега действащия Закон за горите сервитут върху поземлени имоти в горските територии може да се учреди за изграждане или обслужване. Предлага се изграждане и/или обслужване да отпадне, тъй като правото на строеж е правото на изграждане, а сервитутът е за обслужване.
Проектът предвижда правна възможност да се учредява право на ползване и върху съществуващите ски писти, като компетентен орган, пред който се подава заявлението, е министърът на земеделието и храните и се надявам с тези промени, които внасяме това напрежение, което беше създадено, да бъде решено.
НОНА КАРАДЖОВА: Внесеният проектозакон от колегата Мирослав Найденов не отменя по никакъв начин изискванията по Закона за околната среда и по Закона за биологичното разнообразие за преминаване на съответните процедури при искане от инвеститори за изграждане на нови ски лифтове, ски съоръжения, както и за нови ски писти и съответните планове евентуално за такива планове независимо за къде се отнасят, подлежат на тези процедури.
Изрично държа да уточня, тъй като имаше запитване от медиите и отново подчертавам, включително за „Витоша ски”, както и за други проекти, които евентуално биха инициирали инвеститори, са необходими тези процедури.
БОЙКО БОРИСОВ: Това е важно да се знае.
(...) Мисля, че това беше и крайно време да се направи, защото има маса спекулации по тази тема за това е най-добре да има закон, който да регламентира териториите, където са ски пистите, да не се получават такива проблеми като тази година и се надявам, че на Витоша ще продължат хората да карат и тази година ски и в същото време, вижте конкуренцията в Европа е огромна в зимния туризъм. Нашите курорти Боровец, Банско и Пампорово в момента са толкова атрактивни, в Стара планина започват да развиват по-малки, но достатъчно атрактивни ски писти с инфраструктура от хотелчета от семеен бизнес и вече тази конкуренция не им харесва на големите курорти в Европа. Виждате, втора, трета година правим финали на световни купи и на европейски купи за мъже и жени – две в Банско и една в Пампорово и нашите курорти дърпат много силно напред. Това е огромна реклама и във всички случаи това не им харесва на конкурентите.
Между другото трябва да започнете да назовавате с истинските имена и някои, разбира се, еколозите са наши основни партньори, еко организациите, които са в подкрепа на това, че защитаваме природата и я развиваме и екологията толкова много през последните години, но там има такива сдружения, които биват финансирани именно от конкуренцията на българските курорти. Нека всеки да отиде в Австрия, да отиде в Швейцария и да види колко ски писти и лифтове има там и да ги съпостави с нашите. Значи там може, а в България не може.
Така че понеже са кресливи някои от тях въобще няма да им се плашите и ще ги назовавате с истинските имена и най-вече когато говорят такива неща пратете да снимат как е в Европа. Колко километра лифтове има в Алпите, колко имат в Пирин, в Пампорово или колко имат в Боровец и ще видят разликата, защото ски спортът е скъп спорт. Туристите в тази дестинация са скъпи туристи. Те ползват скъпи хотели, СПА центрове и цял ден са на пистите, карти за лифтове и какво ли не. Екипировки, които се купуват там и това е много голям бизнес. Когато дойдат разхождат се, гледат старини, църкви, манастири и всичко това са допълнителни пари и България го развива много добре вече този туризъм и има много добри дестинации.
С новите пътища, които открихме през Родопите даваме възможност и на гърци и турци да идват вече на ски, средната им класа и както виждате и в летния туризъм на морето… Колко много германци, румънци, гърци, македонци и сърби посещават черноморието.
Така, че госпожа Караджова, Найденов, Нейков излизате и говорите истината. Истината е най-добрата ви защита, защото те са шумни и като кажат, че ще изсекат гората и дърветата, не е вярно. В Алпите да не са ги изсекли, а хиляди писти, хиляди хотелчета, хиляди работни места, милиарди и милиарди евро приходи. Това е абсолютна спекулация със страховете на хората. Всеки знае какво беше Банско преди двадесет години и как изглежда сега като център и като икономика.
СИМЕОН ДЯНКОВ Да докладвам по едно поръчение, което бяхте дали за работа по Коледа по прохода Твърдица – Елена, тъй като се връзва със селски туризъм в случая. Пътят на този проход не е рехабилитиран от 1984 година. Намерихме по моя молба, на Лили Павлова и АПИ направиха нов проект. Първоначалният проект е струвал 60 милиона, с нова технология вече е малко под 10 милиона, намерили сме тези пари за следващата бюджетна 2012 година, така че имам уверението, че още от месец април и май някъде ще стартира.
БОЙКО БОРИСОВ: Да и този SMS, който ми изпрати по Коледа ме зарадва повече от много други – девет милиона и половина, изключително важен проход. Това и по време на изборите и Цветанов го беше поставил въпроса в населените места. Образно, ако си го представите, това е пътят от двете страни на балкана. В момента е в отвратително състояние така, че не само, че парите сме заделили, а и срокът е 2012 година да свършим. Сиреч, там може да се започне някъде, Лили, през месец май, когато се оправи времето, защото е планина, и да го натиснем до месец октомври да стане готов и хората да си го ползват. Така, че добре сте поработили по празниците. Павлова да го организира сега и да действа и там на кметовете днес да им се каже, максимално да съдействат.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158