EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

"Зелени" облигации за възстановителния фонд на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Зелени" облигации за възстановителния фонд на ЕС

mail12:05 | 17.07.2020прегледи 528 коментарикоментари 0


Европейският съюз може да събере една трета от паричните средства, необходими за фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро чрез издаване на "зелени" облигации, които биха подкрепили проекти, които помагат на околната среда, заяви в сряда агенцията за кредитен рейтинг "Стандард енд Пуърс", цитирана от Ройтерс.

Няколко големи световни инвеститори се присъединиха към природозащитни активисти, призовавайки страните от ЕС и други да гарантират, че плановете за подпомагане на възстановяването на икономиките им от коронавирусната криза са устойчиви и ще подкрепят целите на Парижкото споразумение за климата.

Плановете на ЕС за фонд за възстановяване на стойност 750 милиарда евро е спечелил подкрепа от инвеститорите, които казват, че този фонд би създал сигурни активи на еврозоната, които да се конкурира на германските държавни облигации. Емитирането на "зелени" облигации ще направи плановете още по-привлекателни, добавят те.

"Стандард енд Пуърс" изчислява, че 225 милиарда евро от фонда могат да бъдат събрани чрез "зелени" европейски облигации, като се основават на предложението на Европейската комисия от миналата седмица, според което 30% от средствата за възстановяване ще бъдат насочени към благоприятни за климата проекти.

Рейтинговата агенция също така заяви, че зелена емисия от подобен размер ще увеличи с 89% размера на "зелени" облигации на световния пазар. Досега са емитирани държавни "зелени" облигации за около 53 милиарда долара, добави тя.

На този етап "зелените" облигации съставляват едва 3,7% от глобалната емисия ценни книжа, което затруднява "централните банки или регулаторите да искат от участниците на пазара да изградят портфейли от зелени облигации“, посочва в своя доклад икономисти от "Стандард енд Пуърс".

"Наличието на сигурни екологични активи на ЕС може да помогне на инвеститорите, както и на политиците да постигнат целите си "да озеленят своите портфейли и икономики", казаха те, добавяйки, че подобен ход на Европейския съюз може да насърчи издаването и на частни "зелени' облигации.

През миналата седмица шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард "отвори вратата", за да може банката да използва програмата си за изкупуване на облигации, известна като "количествени облекчения", за постигане на екологични цели.

Междувременно стана ясно, че Франция вярва, че е възможно да се постигне споразумение на ЕС относно плана за възстановяване на европейската среща на върха в края на седмицата (на 17-и и 18-и юли) , съобщи в сряда службата на френското председателство.

От друга страна лидери и министри от Германия, Италия и Испания очакват "трудни" преговори, които могат "да отнемат известно време".

По-рано днес испанският премиер Педро Санчес заяви, че постигането на сделка за бюджета на Европейския съюз и за фонда за възстановяване от коронавирусната криза ще бъде предшествано от "много трудни часове".

Санчес посочи, че неговото правителство планира да покаже "съпричастност" към всички останали държави членки на ЕС, като добави, че въпреки че "имат различни възгледи за отговора на кризата, всички те споделят обща цел“./БНР


Тагове: Фонд, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg