EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Здравословното хранене вреди на икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Здравословното хранене вреди на икономиката

mail09:46 | 12.11.2010прегледи 1057 коментарикоментари 0


Да се храните здравословно може би е добре за вас, но това може да доведе до неумишлени загуби за икономиките на някои развиващи се страни, сочи проучване, цитирано от Асошиейтед прес.
Британски изследователи проучиха какво би се случило, ако бразилците и британците започнат да се хранят така, както препоръчва Световната здравна организация, като ядат повече плодове и зеленчуци и по-малко месо и млечни продукти.
Според експертите във Великобритания подобряването на лошите хранителни навици може да спаси близо 70 000 души от преждевременна смърт заради здравословни проблеми, свързани с начина на хранене, каквито са сърдечните заболявания и рака.
Теоретично това би помогнало на здравната система да спести 20 милиарда британски лири (32 милиарда долара) на година.
В Бразилия обаче равнището на заболяванията, свързани с лошото хранене, не е толкова високо, колкото във Великобритания.
Така че бразилците биха имали относително по-малко здравословни ползи, докато пък икономиката им може да изгуби милиони.
Изследването е направено за Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина и е публикувано в медицинското списание Лансет.
Преподавателят по икономика на здравната система Ричард Смит и колегите му посочиха, че решението в Бразилия и в някои западни страни да бъдат приети по-вегетариански диети може да струва на зависещата от месото икономика на Бразилия 815 милиона долара.
Смит посочи, че предписанията за хранене трябва да бъдат обмисляни по-внимателно. Световните препоръки за хранене могат да бъдат унищожителни за Бразилия, която разчита изключително много на износа си на месо за Запада и Япония.
Други експерти обаче не са съвсем убедени в това.
Изпълнителният директор на лондонския мозъчен тръст International Policy Network
Джулиън Морис смята, че в света се случват неща, които моделът на проучването не отчита.
"Нарастващото търсене на месо в Азия е важно, продължаващо и може да противодейства на всяко намаляване на търсенето в развитите страни", посочва Морис.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg