EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Здравословно хранене – само 2 лв. на ден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Здравословно хранене – само 2 лв. на ден

mail13:00 | 08.11.2011прегледи 1125 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
2 лв. на ден са напълно достатъчни за здравословното меню на дете в детска градина или училище. Отново го демонстрираха в детски образователен център „Зорница” в София Жоро Иванов - председател на Европейската асоциация на главните готвачи Евро-Ток България, както и майсторите-готвачи Ради Стамболов и Борис Петров. Пред EconomyNews.bg и на живо по БНТ деца и специалисти показаха какво означава да се готви здравословно по повод Европейския ден на здравословното хранене.
Как трябва да започне денят на едно дете?
Балансираната закуска би трябвало да включва задължително пресен сок от плодове, каза Жоро Иванов, докато приготвяше заедно с децата фреш от ябълки и моркови. Той изтъкна, че това е задача на родителите, защото денят на детето започва именно от закуската в къщи. Закуската трябва да е и силна, за да може детето да издържи до обяд. Според Ради Стамболов балансът трябва да се ръководи от това в каква степен е динамичен животът на децата. Те сами осъзнават от какво имат нужда, но е важна и помощта на възрастните, за да видят малките разнообразието на кулинарията. Децата опитаха едно традиционно българско ястие, приготвено от професионалните готвачи. Шуплата е разновидност на тестените изделия от рода на баниците, но се запича леко във фурната със сирене. Оказва се, че старите „бабини” рецепти не заслужават съдбата си да бъдат забравени.
Обядът
Здравословният обяд, който специалистите от Евро-Ток бяха подготвили за децата, включва лаврак на пара със задушени зеленчуци (тиквички, броколи, морков) и варен картоф. Шеф Петров обясни, че в менюто на децата трябва да има кисело мляко, сирене, калций. Млякото би трябвало да е поне 80-100 гр. Към него може да се добавят червени плодове (череши, горски плодове и други според сезона). Те са антиоксидант и с присъствието си правят излишна захарта. Впрочем 10 гр. на ден е допустимото количество захар за едно дете, подчерта Борис Петров.
Десертът
Добър избор са плодови тарталетки с горски плодове- къпини, малини, ягоди. Ради Стамболов смята, че дори не е толкова важна храната, колкото презентацията й. На децата трябва да е интересно и забавно, храненето да бъде като игра. Евро-Ток България разработи няколко различни програми за деца, заедно с националните консултанти по хранене, изготвиха менюта и с помощта на голям столичен хотел в продължение на месец храниха столично ОДЗ. Организацията вече показа модел, който може да бъде приложен, чрез използването на кухни-майки и разпространение на храната на кетерингов принцип. Себестойността на храната пада в пъти и определените бюджети могат да бъдат разчетени така, че да осигурят балансирано и здравословно меню. 1,50 лв. на дете струва обядът с риба и зеленчуци, дават пример готвачите.
Документи и реалност
В момента всички деца принципно се хранят здравословно - на хартия, наредби и указания. Но за да се случат нещата наистина и докрай, е нужно усилие, каза Жоро Иванов. Организацията Евро-Ток отдавна е заявила принадлежността си към този проект, остава общините и държавата като цяло да поеме своята отговорност. Освен това не е тайна, че родителите помагат на бюджетите на детските градини и училищата. Балансираните менюта са постижима цел – никой родител не би отказал детето му да се храни по описания начин за една малка разлика, която трябва да даде от себе си.
Статистиката
България е на шесто място по затлъстяване и по наднормено тегло в Европа във възрастта от 11 до 17 години. По данни на Националния център за опазване на общественото здраве, една трета от първокласниците са с наднормено тегло.
11,7% от децата на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване, сочат данни на Министерство на здравеопазването. Тенденцията се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст.
Едно на всеки 7 деца в Европейския съюз е с наднормено тегло или затлъстяване. Само едно на всеки 5 деца прави упражнения редовно. Нивото на физическата активност тенденциозно намалява до възрастта между 11-15 години в повечето държави-членки.
Според експерти наднорменото тегло и затлъстяването, както и свързаните с тях болести, са предотвратими именно чрез здравословно хранене и редовна физическа активност.

 


Тагове: хранене, деца, цена
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg