EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Здравен сектор: мащабни съкращения или високи заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Здравен сектор: мащабни съкращения или високи заплати

mail14:30 | 15.10.2014прегледи 956 коментарикоментари 0


Хиляди работни места в националното здравеопазване на Великобритания биха изчезнали, ако правителството удовлетвори исканията на медицинските сестри, акушерките и останалия медицински персонал за увеличение на заплатите. Това заяви британският здравен министър Джереми Хънт на фона на започналата 4-часова стачка в сектора, предаде ДПА.
Синдикатите обявиха, че близо 400 000 служители от общо 1,3 милиона работещи в сектора се очаква да се присъединят към стачните действия, които тази седмица ще бъдат последвани от т. нар. работа по правила (work-to-rule - прекалено прецизно  изпълнение на задълженията и спазване на трудовите правила, което забавя темпа и ефективността на работата - бел. ред.).
Предвидено е като част от днешната стачка работа да спрат медицинските сестри и акушерките. Лекарите и стоматолозите обаче ще останат на работните си места, а линейките ще се движат. Това е първата стачка заради спор за трудовото възнаграждение на британските здравни работници от 32 години, отбелязват световните агенции.
Джереми Хънт, цитиран от ДПА и Ройтерс, посочи, че над половината от медицинския персонал е получил средно 3-процентово годишно увеличение на заплатите и че не е възможно да бъде изпълнено искането за още 1 процент отгоре. "Имаме много ясен анализ, според който ако направим това, шефовете на болниците ще трябва да уволнят около 4000 сестри тази година и около 10 000 догодина", предупреди министърът в ефира на Би Би Си.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 961