EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо филират компании като Мостстрой АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо филират компании като Мостстрой АД

mail13:35 | 09.10.2010прегледи 3376 коментарикоментари 0


В българската икономиката занапред ще има още фалити, евтина продажба на банки, поне един телеком ще реализира големи загуби, казва в интервю за Economynews.bg Виктор Манев, управляващ съдружник на ММС, консултантска компания със сфера на дейност България и Балканите.

Мира Лазарова

Г-н Манев, възможно ли е наистина компания като Мостстрой АД с толкова поръчки в момента да изпадне в несъстоятелност? При положение, че точно сега се отделят средства за инфраструктура от бюджета и от европейските фондове.

Добър и основателен въпрос, но за точния отговор ще е нужно време. Станалото обаче не е изненадващо. При положение, че в момента лошите, необслужени кредити вече са почти 16% , имаме основание да предполагаме, че още подобни фалити ще ни очакват в икономиката. Само преди две години смятахме, че 4%, 5% лоши кредити са опасна тенденция, вече имаме 16%....

Може ли причината за тази несъстоятелност да се търси в слаб мениджмънт или в самата икономическа среда?

Икономическата среда и в България извади напред проблеми, отдавна нарупани с времето. Това се случва повсеменно в света, като проблемите са специфични на различните места. Освен това в случай като този, за който говорим винаги става въпрос на управление и мениджмънт. Разликата между добрия и посредствения мениджмънт е в това, че добрите мениджъри могат и да опазят собствеността и парите на инвеститорите в трудни времена. За останалите мениджъри се съмнявам.

Означава ли това, че всяка компания с кредити у нас, е заплашена от съдбата на Мостстрой и може ли консервативната политика на банките - да притискат длъжниците си - да се окаже пагубна за бизнеса?

Предполагам, че при всяка компания със значителна кредитна експозиция мениджмънта и основните собственици имат понякога безсънни нощи, като се будят с въпроси „Защо точно на мен? И защо точно сега?"
Значителната кредитна експозиция е проблем и е необходимо умело управление за смазване на кредитните експозиция. Същевременно смачканите стойности по обезпеченията към кредиторите подтиква някои фирми да обмислят несъстоятелност. В края на деня, при такъв пазар и липса на адекватна обезпеченост от страна на кредиторите се създава възможност за изплъзване от ситуацията. Тогава губещия е кредиторът. Този сценарий обикновено подтиква банковия сектор към увеличаване на изисквания за допълнителни обезпечения, което от своя страна е пагубно. Страхът поражда само страх.

Случаят, за който говорим, за каква тенденция в икономиката подсказва?

За това, че в момента нещата опират до това има или не парични потоци към компаниите, как се управляват те, с каква скорост при несъстоятелност ще се удоволетворяват кредиторите. Освен това ще сме свидетели на дълги съдебни саги - защото при несъстоятелност започват процедури от различен характер, но в крайна сметка, ако кредиторите успея да получат в сегашната ситуация по 5 стотинки за отпуснатия преди време 1 лв. биха били щастливи. Друго, което искам да отбележа е, че от този случаи, а и тези, които ще последват, е банките да водят една по-гъвкава политика по отношение на длъжниците и да намерят начин за управление на риска. Необходимо е адекватно капитализиране, както в икономиката, така и на страната, за да се премине през този труден етап.

Какви процеси ще протичат през следващата половин година?

Това, което мога да отбележа е, че имахме едно добро лято за туризма, добре стоят компаниите, които работят за експорт. Но останалите сектори за съжаление са в трудна ситуация. Очаквам подтиснато потребление, което има значение на вътрешния пазар.Смятам, че следващите шест месеца ще формират българската икономика за години напред, предстои един оздравителен процес. Ще бъдем свидетели на сливания и поглъщания в икономиката, също така не изключвам промени в банковата система - продажба на банки, които оперират тук.

Например?

Преполагам, че собственици на придобити активи в банковата сфера ще се освобождават на половина от стойността на вложения от тях ресурс при придобиването. Очаквам един от големите български телекоми да реализира загуба за неговите собственици, които би трябвало да са загубили вложения от тях капитал. Почти всички тези и много други случаи са изградени върху планина от дълг, който трудно се обслужва в днешно време.

В стагнация ли е българското стопанско или има сделки и сега. Известно е, че се купуват имоти на ниски цени, земеделска земя. Какво се купува и продава в момента „на сметка" в България?

В момента е прекрасно време за инвестиции, ако си ясен със стратегията и си обезпечен ресурсно. В момента отново ще отрезвеем в мечтите си и очакванията за лесна печалба, като печелещите инвеститори ще са тези, които мислят как да създадат стойност за клиентите си в бъдещето.

Кои сектори според вас ще укрепнат и кои ще се окажат с ограничени възможности?

Знам кои ще са с ограничени възможности: това са всички сектори, които зависят от привлечено или дългово финансиране. Намирането на дългово финансиране или заем ще бъде изпитание за мнозина. Укрепването е много интересен процес... предпочитам да наблюдавам тази част от развитието и да участвам в нея.

Кога чуждите инвеститори отново ще се върнат в страната и към кои сектори ще се насочат, има ли вече подобен интерес?

Чуждите инвеститори са тук...те винаги са били глобални. Просто няма какво толкова да им предложим.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4142