EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо "Топлофикация София" е в дългове?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо "Топлофикация София" е в дългове?

mail11:45 | 26.07.2013прегледи 2016 коментарикоментари 0


Дълговете на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг /БЕХ/ са натрупани по времето, когато топлофикационното дружество е било държавно. Не знам от какво е продиктуван призивът на министъра на икономиката Драгомир Стойнев "Топлофикация" да намери начин да се разплаща с "Булгаргаз". Това заяви в коментар за БТА Зафир Зарков - член на одитния комитет на "Топлофикация" и общински съветник от ГЕРБ.
По-рано днес министър Стойнев съобщи, че топлофикационното дружество дължи 450 млн. лв. на БЕХ.
Тези данни според Зарков са неверни, защото по думите му "Топлофикация" дължи дори под 450 млн. лв. общо на БЕХ и на "Булгаргаз". НЕК пък дължи 30 млн. лв. на "Топлофикация", отбеляза Зарков.
Той посочи, че задълженията - 450 млн. лв., са една непосилна сума, натрупана по времето, когато дружеството е било държавно. В началото на 2010 г. "Топлофикация" преминава към Столичната община и оттогава дружеството не натрупва нови дългове.
Със сигурност т. нар. нов ценови модел е ножица, която реже от различни посоки, за да се добие така желаното намаление на цената на тока с 5 процента, заявено от премиера Пламен
Орешарски. При положение че приходите на "Топлофикация София" се намаляват с около 60 млн. лв., няма как да очакваме да започне изплащане на задълженията към "Булгаргаз", обясни Зарков.
Според него новият начин на ценообразуване е орязване с 11 процента на изкупуваната от "Топлофикация" електроенергия. Това означава с 30 млн. лв. по-малко кешови средства, които няма да влязат в "Топлофикация София", и то при положение че сега тя работи в регулаторен режим и никога не е имала печалби, отбеляза Зарков. Той е на мнение, че решението на ДКВР за намаляването на инвестиционната програма на "Топлофикация" ще влоши драстично финансовото състояние на дружеството. Това ще представлява сериозен проблем и за самия "Булгаргаз", защото тези средства, които се орязват със сегашното решение, означават, че със същата сума "Топлофикация" няма да може да се разплати с "Булгаргаз". Проблемът е сериозен, защото с това се влошава и ситуацията около "Булгаргаз", коментира Зафир Зарков.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4177